Horníci mají naději, že se dostanou z dolu už o víkendu

Copiapó - Zavaleným chilským horníkům uvězněným od srpna v dole svitla naděje na brzkou záchranu, jeden z vrtů je od nich vzdálený už jen 160 metrů. Odborníci se teď přou, jestli ho před použitím záchranné kapsle musejí vyztužit. Pokud ne, mohou se muži teoreticky dostat na povrch už tenhle víkend.

Záchranné práce se daří rychleji, než se očekávalo, oznámil chilský prezident Sebastián Piňera. Horníkům tak svitla naděje, že by se mohli ze svého podzemního vězení dostat už tenhle měsíc, původní předpovědi přitom prorokovaly, že se muži dostanou ven až na Vánoce. „Jsme velmi blízko toho, abychom je zachránili. Já doufám, že se tak stane dřív, než odjedu do Evropy,“ řekl Piňera, který na cestu do Evropy vyráží už 15. října. 

„Chápu touhu všech, včetně mě, vysvobodit uvězněné co nejdříve. Přesto nemůžeme jít do jakéhokoli rizika,“ upozornil ale vedoucí záchranných prací André Sougarret. Horníci jsou po závalu v dole San José uvězněni už víc než dva měsíce v hloubce asi 700 metrů. 

Cestu k nim hloubí tři vrtné soupravy. Žádný z vrtů se ale neobešel bez komplikací. První vrt A od soboty stojí, protože se musí vyměnit vrtná korunka. Vrt B se včera zdržel o několik hodin, když se měnil vrták. A třetí vrt C zase vybočil ze svého směru. I tak ale práce pokračují rychleji, než se předpokládalo. 


Nejnadějněji teď ale vypadá vrt B, který se již brzy dostane k horníkům. Není ale zatím jasné, zda bude šachta bezpečná a horníci se tudy budou moci dostat ven, nebo zda bude potřeba vrt vyztužit. To zjistí až kamera, kterou se tudy chystají záchranáři k horníkům spustit.  

Samotným horníkům se za daných okolností daří poměrně dobře. Zásobovací šachtou širokou 15 centimetrů k nim záchranáři spouštějí potraviny, vodu, léky i ošacení.

  • Záchranná kapsle autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1997/199683.jpg
  • Zavalení horníci v Chile autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1997/199681.jpg
  • Záchranné práce v chilském dole autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1997/199682.jpg