Vatikán odsoudil Nobelovu cenu za umělé oplodňování

Vatikán - Švédská akademie věd se dočkala ostrého odsouzení ze strany Vatikánu za to, že udělila letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství Robertu Edwardsovi. Britský vědec je průkopníkem umělého oplodňování ve zkumavce. Vatikán považuje metodu za nemorální. Ničí se při ní totiž podle něj obrovské množství lidských embryí. „Myslím, že ocenění Roberta Edwardse je zcela nevhodné a nevyvolává právě málo důvodů ke znepokojení nad touto volbou,“ uvedl předseda Papežské akademie Ignacio Carrasco de Paula.

„Bez Edwardse by neexistoval trh, kde jsou prodávány miliony vajíček,“ zlobil se Carrasco de Paula. „A na světě by nebylo obrovské množství mrazáků naplněných embryi,“ prohlásil dále předseda Papežské akademie podle webu France24.com.

Vatikán považuje umělé oplodnění ve zkumavce za nemorální, protože je během procesu použito veliké množství embryí. Většina z nich přitom proceduru nepřežije. „V nejlepším případě jsou přeneseny do dělohy, ale pravděpodobně skončí opuštěná nebo mrtvá,“ říká Carrasco de Paula a připomíná, že za to je „zodpovědný nositel Nobelovy ceny“.

Vatikán později kritiku zmírnil

Vatikán později ústní prohlášení předsedy Papežské akademie v písemné podobě zmírnil. Upozornil, že Carrasco de Paula mluvil pouze za sebe, a cenu pro Edwardse označil jako pochopitelnou. Od roku 2008 Vatikán uznává asistované oplodnění.

Podle švédské akademie Edwardsův výzkum udělal šťastnými miliony neplodných párů po celém světě. „Jeho úspěchy umožnily léčbu neplodnosti, zdravotního stavu, který trápí velkou část lidstva včetně více než deseti procent všech párů na světě,“ uvedl institut v prohlášení k udělení ceny.

Robert Edwards

Bývalý profesor na Cambridgeské univerzitě Robert Edwards, který před týdnem oslavil 85. narozeniny, a jeho už zesnulý kolega, gynekolog Patrick Steptoe, výzkum mimotělního oplodňování ženských vajíček dokončili v roce 1968. Provedli první pokus o oplození ve zkumavce a postupně dospěli až k narození prvního „dítěte ze zkumavky“ na světě.

Umělé oplodnění
Zdroj: ČT24