Už 5 mrtvých po úniku nebezpečného kalu z hliníkárny

Budapešť - Už pět lidí zemřelo poté, co se protrhla kalová nádrž hliníkárny na západě Maďarska ve městě Ajka. Mezi oběťmi jsou dvě děti. Dalších 6 lidí záchranáři pohřešují, v nemocnici je na 90 zraněných, někteří mají od louhu velmi vážné popáleniny. Hasiči nebezpečnou látku likvidují. Vláda v oblasti vyhlásila stav ohrožení.

Většina obětí pochází z obce Kolontár, kterou zasáhla až dvoumetrová vlna kalu. Proud zde strhl měsíčního kojence, v jednom z domů byla později navíc nalezena mrtvá i jeho tříletá sestra. Dalšími oběťmi jsou pětatřicetiletý muž, který se utopil ve voze, a postarší muž. Ten zahynul ve svém domě.

„Ten kal byl ve výšce dva a půl metrů. Mé ubohé dítě bylo doma, ale naštěstí dokázalo utéct do horního patra. Pětaosmdesátiletý otec je ale v nemocnici s hroznými zraněními na noze,“ zoufá si obyvatel jedné ze zaplavených vesnic.

Stát zastavil v hliníkárně provoz

Záchranáři převezli další desítky zraněných do nemocnice a evakuovali obyvatele okolních vesnic. Dnes bezprostřední nebezpečí už nikomu nehrozí, hasiči se ale snaží zabránit ekologické katastrofě. Podle hliníkárenské společnosti v nádrži zůstalo až 98 procent kalu. Ten ale uniká dál a záchranáři se bojí, že se nebezpečná hmota dostane až do Dunaje.

Poté, co se protrhla kalová nádrž továrny na hliník u města Ajka, uniklo 700 tisíc až milion kubíků žíravého červeného kalu plného těžkých kovů. Hliníkárenská společnost MAL, které zařízení v Ajce patří, už začala s opravou hráze.

Krizový štáb oznámil, že kal pronikl do blízké řeky Marcal. Záchranáři proto do řeky na třech místech vypustili kyselou tekutinu, která má nečistotu zneutralizovat. Na pomoc nasadila armáda také helikoptéry, které rozprašují neutralizační činidla.


Nejhůře byla kalem zasažená nedaleká vesnice Kolontár, kde dosáhla přílivová vlna výšky dvou metrů. Většina obětí pochází právě odtud. „Lidé křičeli – schovejte se, protrhla se nádrž. Viděl jsem, jak se kal blíží, utíkal jsem jako o život,“ popsal událost obyvatel vesnice Kolontár Josef Lengyel. Kal zavalil i další tři okolní vesnice. 

Policie už zahájila vyšetřování a snaží se zjistit, proč se nádrž protrhla. Do hliníkárny si dojela pro kompletní dokumentaci. „Prověřujeme, jestli byla nádrž postavená podle platných předpisů,“ řekl k tomu ministr vnitra Šándor Pinter. V hliníkárně ale byla nedávno kontrola z ministerstva životního prostředí a nezjistila žádná pochybení.

Firma MAL ujistila, že nezanedbala žádné technologické a bezpečnostní postupy a že tak nemohla katastrofu předvídat. „Poslední inspekce na místě v den neštěstí a poslední analýzy vodních vzorků odebraných z hráze kaliště neodhalily žádné známky katastrofy,“ uvádí se v prohlášení firmy. Místní ekologové prý již léta upozorňují vládu na rizika odkalovacích lagun. Ta v Ajce patří k největším skládkám kalu.

Příčina havárie je tedy zatím nejasná. Resort životního prostředí nicméně uvedl, že se prověřuje podezření, že závod skladoval v laguně více kalu, než bylo povoleno. Nevyloučil ani vadu na jímce nebo případné poškození dna přetížením a následné uvolnění rohových svorek nádrže.

Ekologická organizace Greenpeace ale vidí jasnou odpovědnost na hliníkárenské společnosti. Podle ředitele maďarské pobočky organizace Zsolta Szegfalviho, který přijel na místo, je zcela zřejmé, že nádrž byla přetížena. „Na snímcích ze satelitu je vidět trhlina na hrázi již den před jejím protržením,“ řekl. Ministerstvo životního prostředí dnes oznámilo, že s okamžitou platností provoz MAL pozastavuje.