Nepějte turistům nesmysly, vyzývají gondoliéry benátské úřady

Benátky – Benátští gondoliéři dostali od místních úřadů zase pořádně za uši. Politikům se nelíbí, že ignorují místní tradice a prozpěvují kýčechtivým turistům písničky, které s Benátkami nemají pranic společného: nejčastěji obligátní O sole mio, která pochází z Neapole. Politici soudí, že taková praxe przní tradiční benátskou kulturu.

Turisté proplouvající na gondolách po benátských kanálech jsou ochotni dát v přepočtu až pět tisíc korun za to, aby jim gondoliéři cestou do ouška vedle nejznámějších italských hitů typu Nel blu dipinto di blu pobrukovali třeba i píseň That's amore z roku 1953, kterou ve filmu The Caddy zpíval Dean Martin a která dokonce ani není italská. Z deseti nejžádanějších popěvků pocházejí z Benátek pouze tři.

Gondoliéři, kteří se k takové praxi propůjčí, narušují tradiční kulturu, ignorují benátskou identitu a nabízejí zkreslený pohled na město, z něhož dělají něco na způsob Disneylandu, rozčiluje se benátský radní Alberto Mazzonetto. Sdružení gondoliérů dostává od města ročně dotace ve výši 600 tisíc eur, a za tuto sumu by podle Mazzonetta mělo podpořit oživení tradičních benátských písní. Úřady sice mohou gondoliéry pokutovat, když třeba namísto schválené obuvi nosí tenisky, dosud se ale nikdy nesnažily zasahovat do jejich repertoáru.

Známý neapolský popový zpěvák Nino D'Angelo namítá, že O sole mio je píseň známá a oblíbená na celém světě a dávno už není vázána pouze na jeden italský region. „Nikdo přece gondoliéry nenutí, aby ji zpívali. Já bych chtěl mít starosti benátských politiků!“ říká.

Pobouření benátských úřadů zřejmě souvisí s tím, že Italy v poslední době čím dál častěji dráždí stereotypy a klišé, s nimiž si je svět spojuje. Minulý týden například tamní ministerstvo cestovního ruchu vyzvalo společnost Apple, aby přestala nabízet ke stažení svou aplikaci pro iPhone a iPad What Country, která charakterizuje Itálii jako „vlast pizzy, těstovin a mafie“.

Vydáno pod