První vězeň z Guantánama půjde před soud

New York – Ve Spojených státech amerických měl dnes začít soud s prvním podezřelým z terorismu, který byl v červnu převezen z americké věznice Guantánamo. Proces byl ale odročen na úterý poté, co soudce nepovolil obžalobě výpověď klíčového svědka. Tanzanijec Ahmed Kalfan Ghailani se zodpovídá z podílu na atentátech na americké ambasády v Keni a Tanzanii. O život při nich v roce 1998 přišlo 224 lidí.

Američané Ghailaního dopadli před 6 lety ve východním Pákistánu spolu s dalšími nebezpečnými teroristy. „S Ghailaním jsme zatkli ještě 14 dalších lidí. Na jeho hlavu je vypsána odměna 25 milionů dolarů. Až ho vyslechneme předáme ho FBI,“ oznámil pákistánský ministr vnitra Faisal Saleh Haját v roce 2004.

Po předání do Spojených států byl v tajných zařízeních CIA. Čtyři roky pak strávil na Guantánamu. Šestatřicetiletý Ghailani byl několik let na seznamu nejhledanějších teroristů světa. Podle úřadů pracoval Ghailani jako padělatel dokladů, instruktor ve výcvikovém táboře v Afghánistánu a propracoval se až k funkci osobního strážce vůdce teroristické sítě Usámy bin Ládina.

Ghailani se zodpovídá z podílu na atentátech (zdroj: ČT24)

Ghailani čelí celkem 286 obviněním. Při výsleších tvrdil, že o útocích dopředu nevěděl, a popřel i členství v al-Káidě. Podle obžaloby ale Ghailani teroristické útoky sám zorganizoval a podílel se na jejich přípravě.

Vydáno pod