Má svoboda slova hranice? Nejvyšší soud rozhodne

Washington - Nejvyšší soud ve Spojených státech rozhodne o tom, jestli má svoboda slova hranice. Členové baptistické církve z Westboro čekají na rozhodnutí, jestli mají, nebo nemají právo demonstrovat během pohřbů vojáků. Před čtyřmi lety tuto kontroverzní církev žaloval otec vojáka, který padl v Iráku.

Albert Snyder, otec vojáka, který zemřel v Iráku, zažaloval baptistickou církev z Westboro kvůli narušení pohřbu jeho syna. Členové této kontroverzní církve často během pohřbů vojáků demonstrují proti válce, především ale proti homosexuálům. „Nejhorší věc, se kterou teď bojuji, je hněv vůči těm lidem, kteří ukradli Mattovu poslední chvíli. Poslední chvíli, kterou strávil tady na zemi,“ lituje otec padlého vojáka.

Snyder u federálního soudu spor vyhrál, konečné rozhodnutí je ale na soudu nejvyšším. Členové církve z Westboro argumentují prvním dodatkem k americké ústavě, který zaručuje svobodu slova. „Víte, co to je právo průchodu? Právo pohybu na veřejnosti? A co dává právo vám točit o tom pohřbu reportáž? Já vám to řeknu – je to první dodatek,“ argumentuje členka baptistické církve Shirley Phelpsová-Roperová.

Soud rozhodne o svobodě slova (zdroj: ČT24)

Baptistická církev z Westboro v Kansasu je známá svými slovními útoky vůči homosexuálům a její demonstrace vyvolávají silné reakce. Tvrdí totiž, že američtí vojáci umírají ve válkách proto, že Bůh se na americkou armádu rozhněval. Dovolila totiž gayům a lesbám vstoupit do svých řad.