Nobelovu cenu dostali dva Japonci a Američan za objevy v organické chemii

Stockholm - Nobelovu cenu za chemii letos dostane trojice vědců, Japonci Eiiči Negiši a Akira Suzuki a Američan Richard Heck. Ocenění obdrží za odhalení postupu, jenž umožňuje získat organické sloučeniny podobné těm, které se vyskytují v přírodě. Oznámila to dnes ve Stockholmu Švédská královská akademie věd. Všichni tři ocenění pracovali na vytváření složitých uhlíkatých molekul. Heck a Negiši působí v USA, Suzuki v domovském Japonsku.

Jejich výzkum podle stockholmské akademie přispívá ke zkvalitnění každodenního života díky aplikacím v lékařství a elektronice. Akademie vyzdvihla, že na práci trojice vědců oceňuje výzkum vytváření křížových vazeb v organických systémech s pomocí paladiového katalyzátoru. Akademie uvedla, že je to „přesný a efektivní“ nástroj, který se uplatňuje například při výrobě „léčiv a molekul používaných v elektrotechnickém průmyslu“.

Vědci umožnili umělou výrobu protirakovinné látky, která byla poprvé objevena v mořských houbách. Léky na bázi této látky však zatím vyvinuty nebyly.

Heck působí na Delawarské univerzitě, Negiši je profesorem chemie na Purdueově univerzitě ve West Lafayette a Suzuki přednáší na univerzitě v Sapporu. „Profesor Suzuki byl zmiňován mezi kandidáty v posledních několika letech a my jsme celé ty roky čekali, že se to stane,“ vyjádřil za celou japonskou univerzitu radost její mluvčí Hidetoši Nakacuka. Negiši zprávu ze Stockholmu přijal s povznesenou náladou, byl „mimořádně šťastný a hrdý“. Finanční odměnu spjatou s Nobelovou cenou chce údajně použít na financování další badatelské práce.

Nobelovy ceny za chemii v minulosti končily převážně v rukou amerických vědců. Například loni ji obdrželi Američané Venkatraman Ramakrishnan a Thomas Steitz spolu s Izraelkou Adou Jonathovou. Švédská královská akademie věd je ocenila za objasnění struktury a funkce ribozomů.

Ocenění spojené s finanční odměnou ve výši deset milionů švédských korun (zhruba 26,5 milionu korun českých) si trojice vyznamenaných chemiků i s dalšími novými držiteli Nobelových cen převezme ve Stockholmu 10. prosince, ve výroční den úmrtí zakladatele ocenění, jímž byl švédský chemik Alfred Nobel (1833-1896).

Dnešní Nobelova cena je třetím oceněním oznámeným od začátku týdne. V pondělí byla přidělena Nobelova cena za lékařství britskému vědci Robertu Edwardsovi za vynalezení metody mimotělního oplodnění, v úterý byli za fyziku oceněni dva vědci ruského původu Andre Geim a Konstantin Novoselov za výzkum grafenu, jednovrstevné uhlíkové struktury s unikátními vlastnostmi využitelnými v elektronice. Všichni tři v pondělí a v úterý ocenění vědci působí ve Velké Británii.

Akira Suzuki
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo
Vydáno pod