Ministr Kouchner prý podal už v létě demisi

Paříž - Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner podal v létě demisi a s jeho setrváním ve vládě po očekávaných podzimních změnách v kabinetu se všeobecně nepočítá. Na svých internetových stránkách to dnes napsal francouzský týdeník Le Nouvel Observateur. Bývalý člen Socialistické strany Kouchner je jediným levicovým politikem v pravicové vládě prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Týdeník se odvolává na Kouchnerovu písemnou výpověď, která byla podle listu předána Sarkozymu 25. srpna. Šéf francouzské diplomacie si v dopise kromě jiného stěžuje na „ponižování“ ze strany prezidentových poradců. Poukazuje i na obrat v bezpečnostní politice, poznamenaný především repatriací Romů. Je také přesvědčen, že skončila otevřenost vůči levici, kterou si přál Sarkozy na začátku svého mandátu v roce 2007.

O jeho možné demisi již v září hovořila francouzská rozhlasová stanice RTL. V zemi velmi oblíbený Kouchner, který zakládal humanitární organizaci Lékaři bez hranic a který 1. listopadu oslaví 71. narozeniny, tehdy zprávu ihned popřel, ovšem poté při jedné diskusi o repatriaci rumunských a bulharských Romů z Francie připustil, že o demisi „uvažoval“. K tvrzení Le Nouvel Observateur se zatím nevyjádřil.

Sarkozy připravuje na podzim změny v čele některých ministerstev a odchod Kouchnera je označován za velmi pravděpodobný mezi politiky i v jeho vlastním ministerstvu, poznamenal týdeník.