Americký radar měl prý chránit hlavně USA, nikoliv Evropu

Washington - Ve Washingtonu se objevila informace, že plán protiraketové obrany, jehož součástí měl být radar v českých Brdech, nebyl určený i k obraně Evropy, jak se argumentovalo, ale výhradně k obraně území USA. Jak uvedl washingtonský zpravodaj ČT Michal Kubal, informace zazněla na setkání vysokého představitele amerického ministerstva zahraničí s českými novináři a nebyla určena ke zveřejnění. Zatím se ji nepodařilo ověřit. Ve Washingtonu se dnes setkají ministři zahraničí Česka a USA Karel Schwarzenberg a Hillary Clintonová a toto téma by se během jejich rozhovoru také mohlo projednávat. Clintonová těsně před schůzkou označila ČR za „ceněného partnera a dobrého spojence“.

Projekt radaru padl, Česko se ale i tak zapojí do americké protiraketové obrany. Součástí transformovaného systému prezidenta Baracka Obamy je totiž nové centrum včasného varování, které by mělo být právě v České republice. Jak v srpnu v pořadu ČT Otázky Václava Moravce prohlásil ministr obrany Alexandr Vondra, rozvíjení protiraketového systému mimo území USA přináší užitek především členským zemím NATO v Evropě, Vondra si proto dokáže představit, že by se ČR podílela v budoucnu na jeho financování. Centrum včasného varování může v ČR začít fungovat v polovině příštího roku.

„Tady nejde o nějaké vyhovění Spojeným státům, jde o to, že NATO jako obranná aliance přece musí mít zájem na ochraně Evropy. Pokud jde o USA, ty chráněné jsou a nepotřebují žádné zdokonalování tohoto systému. Kdo ho ale potřebuje, je Evropa, protože evropské státy aliance žádný takový systém nemají,“ uvedl v srpnu v Otázkách Vondra.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)