Blaho pro oči. Apollo 11 je už digitální

Sydney - Několik stovek pozvaných hostů mohlo v australském Sydney poprvé vidět zrestaurované záběry legendárního prvního přistání člověka na Měsíci. Tým nadšenců digitálně obnovil záznam výstupu Neila Armstronga z původně odvysílaného materiálu, který byl značně poškozený. Výsledek je podle odborníků dosud tím nejlepším, co diváci mohli vidět.

Jen několik málo minut záznamu, zato má však být tím nejkvalitnějším, co kamery na úvod historické mise Apolla 11 zachytily. Zatímco NASA měla v roce 1969 problémy se spojením, australské teleskopy signál z Měsíce zachytily spolehlivě. „V době, kdy byly záběry odvysílané, jich na světě existovala spousta. Řada záznamů toho, jak Armstrong sestupoval z žebříku, ale byla časem poškozena. Restaurátoři postupovali ručně, snímek po snímku, vyčistili a obnovili záznam tak dokonale, jak to jen bylo možné,“ říká astronom a historik John Sarkissian.

Australská kopie záběrů z přistání na Měsíci byla desítky let uložená v archivu, než ji nadšenci po téměř detektivní práci objevili ve středisku NASA v Sydney. „Při obnovování záznamu jsme postupovali velice obezřetně. Nechtěli jsme ubrat nic z toho, co bylo odvysílané.  Pouze jsme záběry vyčistili od všeho, co se k nim přidalo při odvysílání nebo technickém zpracování,“ vysvětluje Sarkissian.

V Austrálii restaurovali záběry prvního přistání na Měsíc (zdroj: ČT24)

Na slavnostní představení zrekonstruovaného záznamu první lidské mise na měsíc dorazily stovky pozvaných hostů. Nechyběl mezi nimi ani jeden z členů mise Apolla 11 Edwin Aldrin. Konečným cílem restaurátorů je nabídnout veřejnosti kompletně zrenovovaný záznam letu. Tvrdí, že by to mělo být už brzy.