Clintonová: Česko je pro USA dobrý spojenec

Washington - Spojené státy jsou České republice vděčné za navýšení počtu vojáků v Afghánistánu, které jako záměr schválila česká vláda. Po jednání s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou ve Washingtonu to řekl novinářům její český protějšek Karel Schwarzenberg. Kromě Afghánistánu, kde by se měl český kontingent rozrůst ze současných zhruba 500 na 720 vojáků, spolu jednali například o prohloubení ekonomické spolupráce, o budoucnosti Severoatlantické aliance a vztazích s Ruskem či jmenování nového velvyslance USA v Praze.

Podle šéfa české diplomacie měla Clintonová z navýšení počtu vojáků „velkou radost“ a za rozhodnutí české vlády poděkovala. „Američané jsou za to velice vděční,“ podotkl ministr. Clintonová ještě před schůzkou Česko označila za „ceněného partnera a spojence v NATO a v mnoha důležitých otázkách“. Schwarzenberg považoval setkání za velmi srdečné, se svým protějškem se prý zná již asi deset let. Oba ministři prý mají na mnoho problémů shodný názor. Po skončení schůzky navštívil český zástupce koncert a poté odjel zpět do Prahy.

Americký velvyslanec snad již po kongresových volbách

Na schůzce se kromě toho řešilo i jmenování nového amerického velvyslance, který v Česku chybí již více než 20 měsíců. Americká administrativa nedávno na tento post navrhla Normana Eisena. Jeho kandidatura se ale minulý týden zadrhla v Senátu USA, když ji kvůli sporným otázkám z Eisenovy minulosti zablokoval demokratický senátor Charles Grassley. Clintonová řekla Schwarzenbergovi, že otázka se zřejmě vyřeší po listopadových volbách do amerického Kongresu.

Česko chce pokračovat v hluboké spolupráci s USA

Na rozdíl od minulých let, kdy mezi Prahou a Washingtonem probíhaly čilé rozhovory o zapojení Česka do amerického plánu protiraketové obrany, nyní vzájemným vztahům žádné velké téma nedominuje. „Žádné spektakulární věci nechtějí ani oni, ani my,“ podotkl český ministr. Tuzemská diplomacie chce nicméně na hluboké spolupráci v politicko-vojenském směru stavět a doplnit ji o ekonomiku. Tato možnost se nabízí spolu se zájmem americké společnosti Westinghouse o lukrativní zakázku na dostavbu jaderné elektrárny u jihočeského Temelína.

Clintonová podle šéfa české diplomacie se záměrem prohloubit hospodářské vztahy souhlasila. „Bude to naprosto podporovat,“ řekl Schwarzenberg. Konkrétní podoba spolupráce nyní bude záviset na jednání českého ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka s jeho americkým protějškem. Kocourek by měl USA navštívit do konce roku.

USA se snaží o lepší vztahy s Ruskem

Schwarzenberg dnes s americkou ministryní jednal také o vztahu k Rusku. Clintonová mu řekla, že Američané svou současnou snahu o nové vztahy s Moskvou, které ve střední a východní Evropě vyvolaly obavy, hodnotí celkově pozitivně. Přesto prý vidí i některé otazníky. Rusové například zatím nesplnili některé sliby, jež Američanům dali. Jde například o jejich trvající a sílící vojenskou přítomnost v Abcházii a Jižní Osetii od bleskové války s Gruzií na konci srpna 2008.

Vydáno pod