V USA vystavují Norimberské zákony podepsané Hitlerem

Washington - Originály nacistických Norimberských zákonů, které v roce 1935 zbavily Židy občanských práv, jsou ve Washingtonu. Dlouhá léta byly přitom ukryté v jednom z kalifornských archivů. Teď jsou dokumenty s vlastnoručním podpisem Adolfa Hitlera po 75 letech k vidění.

Norimberské zákony se staly symbolem příprav vyvraždění milionů Židů z celé Evropy. Originální dokumenty ale skončily v rukou Američanů. Listinu objevili američtí vojáci v dubnu 1945 v Eichstättu u Norimberku, do Spojených států ji odvezl americký generál Patton. „Generál Patton se moc nelišil od mnoha dalších vojáků, kteří si prostě s sebou odnášeli suvenýry z Německa. Každý chtěl něco,“ říká archivář Národnícho archivu USA Greg Bradsher.

Norimberské zákony nakonec skončily v kalifornské knihovně, kde zůstaly až do 90. let. Po originálech se přitom sháněli žalobci při Norimberském procesu s válečnými zločinci. Museli ale použít fotokopie. Neměli totiž tušení, že zákony leží jen pár měsíců po konci války na březích Tichého oceánu.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Norimberské zákony

Norimberské zákony navrhl Adolf Hitler a jeho nejbližší společníci v noci ze 14. na 15. září 1935 a o den později je schválil „říšský sjezd“ vládnoucí nacistické strany NSDAP v Norimberku. Patří k nim mimo jiné zákon na ochranu německé krve a německé cti, zakazující manželství a sexuální vztahy mezi Židy a árijci, nebo říšský občanský zákon, který zbavil německé Židy jako státní příslušníky jejich politických práv. Tyto zákony se v období nacismu staly právním základem pro pronásledování, vyhánění a zavraždění šesti miliónů Židů.

Norimberské zákony
Zdroj: Wikipedia
Vydáno pod