John žádá, aby se EU postavila za Česko kvůli kanadským vízům

Lucemburk – Ministr vnitra Radek John v Lucemburku vyzval Evropskou unii, aby se silněji postavila za Česko ve sporu s Kanadou o víza. John také po schůzce s ministry vnitra EU informoval, že do České republiky přijede v listopadu skupina kanadských expertů, kteří budou zkoumat, zda Češi dostatečně chrání národnostní menšiny. Loni obnovila Kanada pro Čechy vízovou povinnost, příjezd expertů by mohl být krokem vpřed ku zrušení víz, které požaduje Česká republika.

„Tohle je přece urážka Evropské unie a ona teď musí jednat,“ řekl o kanadských vízech pro české občany John. Ten dodal, že žádá komisařku, aby zasáhla, protože sama Česká republika nemůže na oplátku zavést pro Kanadu víza, neboť je členem Evropské unie. „My očekáváme akci,“ dodal na adresu Evropské unie.

„Komisařka (Cecilia Malmströmová) je informovaná o tom, že k nám přijedou kanadští experti teď v listopadu. Ještě (Kanaďané) dostanou další podklady k těm stovkám stránek, které už dostali, a my doufáme, že bychom to mohli během listopadu s experty uzavřít,“ uvedl také ministr John.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Kanada zavedla pro občany ČR víza loni v červenci ve snaze omezit počet žadatelů o azyl z řad romské menšiny. Praha takový postup Kanady dlouhodobě a ostře kritizuje. Ottawa naznačuje, že změní svůj postoj až poté, co schválí novou azylovou legislativu.