Lukašenko vyzval Bělorusy: Podpořte opozici

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko vyzval voliče, aby podpořili snahu opozičních kandidátů zúčastnit se prosincových voleb hlavy státu. Každý kandidát musí shromáždit 100 tisíc podpisů. Opozice tvrdí, že jí v tom úřady brání a že Lukašenkovu kampaň organizuje stát. Ten už má statisíce podpisů a prohlásil, že když chce opozice jít do voleb, tak ať jde.

„Měli bychom lidi poprosit, aby dali podpisy i alternativním kandidátům. Je jich asi tak šestnáct, chtějí jít do voleb, tak ať jdou,“ prohlásil sebevědomě prezident. Dodal, že jemu už podpisy stačí, a tak prý ho už nikdo další podporovat nemusí.

Opozice tvrdí, že Lukašenko má plánované volby pevně v rukou. Nařídil prý různým státním organizacím, podnikům nebo školám, aby mu sehnaly podpisy. Prezident ale jakékoli manipulace odmítá: „Máme už statisíce podpisů, o žádném nátlaku přece není možné hovořit.“

Navíc si opozice stěžuje, že ona sama si podpisy zajistit nemůže, protože jim v jejich sběru úřady brání. Aktivisté sbírající podpisy jsou prý zastrašování a je jim odepírán přístup do veřejných míst.

Prezidentské volby v Bělorusku jsou naplánované na 19. prosince. O nejvyšší post v zemi se zatím uchází 17 lidí. V posledním stadiu volební kampaně podle expertů zůstane kolem pěti vážnějších uchazečů, ale opozice podle obecného mínění proti Lukašenkovi příliš velké šance nemá. Pokud bude znovu zvolen, bude to od roku 1994 už počtvrté.