V Súdánu unesli člena mírové mise, delegace OSN zahrnuta protesty

Fášir (Súdán) - Skupina ozbrojenců dnes v severosúdánském Fáširu unesla příslušníka civilní mírové mise. Stalo se tak jen krátce poté, co oblast navštívila delegace Rady bezpečnosti OSN vedená americkou velvyslankyní při OSN Susan Riceovou. Podle místních úřadů útočníci unesli dva členy mírové mise, ale jednomu se podařilo uprchnout. O osudu ani národnosti druhého zadrženého nejsou žádné zprávy.

Delegace Rady bezpečnosti přicestovala do Fáširu, aby dohlédla na přípravy nadcházejícího referenda o samostatnosti jižní části země. Na rozdíl od vřelého přivítání, kterého se delegaci dostalo ve středu v hlavním městě poloautonomního jižního Súdánu, na ní dnes na severu země čekaly davy protestujících.

V ulicích Fáširu, správního střediska Severního Dárfúru, se shromáždily stovky protestujících. Dav na chvíli uvěznil vozidla s delegáty, lidé bouchali pěstmi do vozů a provolávali hesla na podporu súdánského prezidenta Umara Bašíra.

Krátce před příletem delegátů informovala súdánská armáda o nové ofenzivě proti povstalcům Súdánské osvobozenecké armády (SLA). Mluvčí SLA řekl agentuře Reuters, že armáda ostřeluje pozice povstalců již několik týdnů, dnes ale útoky zintenzívnila.

Súdánu hrozí rozpad státu

V zemi roste napětí před lednovým referendem, ve kterém si s největší pravděpodobností obyvatelé jižního Súdánu odhlasují samostatnost. Vláda prezidenta Bašíra je proti odtržení jihu bohatého na ropná naleziště od zbytku země. Prezident jižního Súdánu Salva Kiir ve středu prohlásil, že pokud nebude centrální vláda schopná uspořádat referendum včas, zorganizuje jeho vláda hlasování sama. Tento krok ale dnes Chartúm velmi ostře odmítl.

Umar Hasan Ahmad Bašír
Zdroj: ČT24