USA jsou v Afghánistánu závislé na bezpečnostních agenturách

Washington - Američané v Afghánistánu jsou příliš závislí na soukromých bezpečnostních službách. Tvrdí to zpráva Senátu Spojených států, podle které taková spolupráce pomáhá financovat Tálibán. Velice často se totiž nedaří najmout místní rekruty a zakázka končí u bojovníků.

V Afghánistánu působí asi 26 tisíc bezpečnostních pracovníků, většinou Afghánců. Devět z deseti pracuje pro americkou vládu. Bezpečnostní agentury poskytují hlídače pro všechny možné úkoly, od ostrahy budov až po pomoc při ochraně konvojů. Mnohé z nich jsou přitom přímo napojeny na Tálibán. 

„Příliš často pomáhá naše závislost na afghánských bezpečnostních agenturách bojovníkům a mocenským frakcím, které jsou mimo kontrolu afghánské vlády. Tito dodavatelé bezpečnostních služeb ohrožují bezpečnost našich jednotek a představují riziko pro naši misi,“ tvrdí senátor Carl Levin. 

USA závislé v Afghánistánu na bezpečnostních agenturách (zdroj: ČT24)

Zakázky americké vlády navíc oslabují afghánskou policii a armádu, protože odčerpávají pracovní síly. V odměnách zaměstnanců nemohou totiž místní úřady Američanům konkurovat. Obamova administrativa se už od července snaží toky peněz svých dodavatelů ochranných služeb sledovat. V srpnu pak dal afghánský prezident Hamíd Karzáí bezpečnostním agenturám čtyři měsíce na ukončení činnosti.

Vydáno pod