Potvrzeno: Kim Čong-un bude dalším vůdcem

Pchjongjang - Nejmladší syn severokorejského vůdce Kim Čong-ila Kim Čong-un nastoupí po svém otci do čela KLDR. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na prohlášení náměstka předsedy stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění KLDR Jang Hjong-sopa.

Kim Čong-un povede zemi jako třetí v jediné dědičné komunistické dynastii na světě. Prvním byl zakladatel Severní Koreje, „velký vůdce“ Kim Ir-sen (1912-1994) a druhým jeho nejstarší syn Kim Čong-il (narozen 1942). Ten se však potýká s vleklými zdravotními problémy - předloni prodělal mozkovou mrtvici a loni se objevily zprávy, že trpí rakovinou slinivky.

O Kim Čong-unově předpokládaném nástupnictví svědčilo v posledních týdnech například jeho zvolení členem ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce (KSP) a místopředsedou její ústřední vojenské komise. Krátce předtím byl jmenován do funkce generála.

Rozhovor s Martinem Tomčem (zdroj: ČT24)

Čest sloužit mladému generálovi

„Náš lid je hrdý na to, že je požehnán velkými vůdci z generace na generaci,“ prohlásil Jang. „Naši lidé mají tu čest sloužit velkému prezidentovi Kim Ir-senovi a velkému vůdci Kim Čong-ilovi. Teď máme také tu čest sloužit mladému generálovi Kim Čong-unovi,“ řekl Jang Hjong-sop.

Jang poskytl rozhovor dva dny před 65. výročím založení KSP. Země se teď mohutně připravuje na oslavy tohoto výročí. Dělníci vyvíjejí horečnou činnost na centrálním Kim Ir-senově náměstí, kam se v neděli oslavy soustředí. Rudé vlajky s připomínkou výročí jsou po celém městě.

„Mohu vám říci, že soudruh Kim Čong-il a soudruh Kim Čong-un nás svými moudrými radami vedou k vítězství. A náš lid si je dobře vědom významu 65. výročí založení Korejské strany práce,“ zdůraznil v rozhovoru Jang.

V jihokorejské metropoli Soulu se dnes konala demonstrace na protest proti komunistické dynastii v KLDR. Plakáty s jejich portréty zasáhla bota.

Kim Čong-un

  • Nejmladší syn diktátora Kim Čong-ila a tanečnice Ko Jong-hui se narodil 8. ledna 1983 (podle jiných zdrojů v roce 1982, 1984 nebo 1985). Vzdělání získal na mezinárodní škole ve švýcarském Bernu, kde prý do roku 1998 studoval pod jiným jménem. Podle dostupných informací je svobodný.
  • Fyzicky i povahově je prý věrnou kopií svého otce, po němž zdědil i některé zdravotní problémy. Údajně trpí vysokým tlakem a cukrovkou, podle jihokorejské rozvědky holduje alkoholu.
  • Kromě korejštiny ovládá i angličtinu, němčinu a francouzštinu. Je fanouškem basketbalu.
  • Loni v dubnu byl jmenován do nižší funkce v komisi národní obrany, která je nejdůležitějším orgánem v KLDR. Brzy nato obdržel titul „vynikající soudruh“ a před letošním zářijovým sjezdem vládnoucí Korejské strany práce (KSP) byl jmenován generálem a armáda mu vyjádřila podporu. Na sjezdu samotném se stal členem ústředního výboru KSP a místopředsedou ústřední vojenské komise strany. Vojáci ho údajně titulují „mladý generál“ a „náš vůdce“.
  • Podoba Kim Čong-una byla dlouho zahalena tajemstvím. Na internetu kolovalo pouze pár starých snímků z jeho dětství. Až na konci letošního září byla zveřejněna první oficiální fotografie, na které je zachycen ve společnosti vysokých představitelů severokorejského režimu. Nápadná podoba s jeho otcem vyvolala spekulace, zda nepodstoupil plastickou operaci tváře.
  • S jeho možným nástupnictvím po Kim Čong-ilovi se zpočátku nepočítalo. Analytici odhadovali, že vládu po něm převezme některý ze starších synů. Šance Kim Čon-una se ale zvýšily poté, co byl nejstarší syn Kim Čong-nam v roce 2001 s falešnými doklady vyhoštěn z Japonska, kde hodlal navštívit Disneyland, a prostřední Kim Čong-ul byl pro svou údajnou změkčilost shledán nezpůsobilým k vládnutí.