Polský Sejm schválil zákaz „chytrých drog“

Varšava - V Polsku se nebudou smět vyrábět a prodávat takzvané chytré drogy, které se doposud vyráběly z povolených látek a které mají omamné účinky. Novelu protidrogového zákona dnes schválila dolní komora parlamentu. Pro zákaz chytrých drog se vyslovila drtivá většina poslanců. Odsouhlasit ji bude muset ještě Senát, to už je ale pouhá formalita.

Zákaz výroby a prodeje různých hub nebo rostlin, ale i syntetických látek, které účinkují podobně jako drogy, má v Polsku začít platit už za několik týdnů. Obchodníci s takzvanými chytrými drogami doposud využívali mezeru v zákonech. Díky tomu, že stále vznikají nové psychoaktivní látky, nemohl být seznam zakázaných prostředků nikdy kompletní. Pokud hygienici budou mít podezření, že se v nějakém obchodě prodávají nepovolené látky, budou ho moci zavřít. Za porušení zákona bude hrozit pokuta od 20 000 do milionu zlotých (122 860 až 6,1 milionu korun).

Výrobci a prodejci alkoholu a tabákových výrobků se nemusí bát toho, že jim v Polsku nastanou těžké časy. Jich se novela protidrogového zákona netýká.

Vláda polského premiéra Donalda Tuska válku „legálním“ drogám vyhlásila poté, co několik osob možná po požití těchto látek zemřelo a desítky jich skončily v nemocnici. Na jejich nebezpečnost upozorňovali odborníci na drogovou problematiku. Mladí lidé, kteří se chtěli v mezích zákona „povzbudit“ třeba před večírkem, totiž často vůbec nevěděli, co tabletky, jež si odnášejí z obchodu, obsahují. Obchodníci „chytré“ drogy oficiálně prodávali jako sběratelské předměty nebo hnojiva a o jejich složení neinformovali. Podle informací polských médií k jejich výrobě používali i jed na krysy.