Moderní Polsko slibuje politické zemětřesení

Varšava – Oddělit církev od státu, prosadit zrovnoprávnění homosexuálních párů a antikoncepci pro všechny, proplácet umělé oplodnění nebo skoncovat s politickými dinosaury. To jsou hlavní cíle nové polské politické strany Moderní Polsko, jejíž zakládající sjezd se konal před týdnem ve Varšavě. S výzvou k založení nového politického uskupení přišel liberální poslanec a „zlobivé dítě polské politiky“ Janusz Palikot. Podle průzkumů by se jeho nová strana mohla stát v Polsku čtvrtou nejsilnější. Ustavující sjezd se konal za účasti čtyř tisícovek příznivců.

„Je zapotřebí skoncovat s imperialismem katolické církve v Polsku,“ prohlásil vystudovaný 46letý filosof Palikot, známý svými kontroverzními výroky a kritikou tragicky zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského. Tvrdí, že církev okupuje Polsko a že její místo je jen v kostelech.

Palikot chce prosazovat zrovnoprávnění homosexuálních párů, které musejí mít stejná práva jako páry heterosexuální, v otázkách daňových i dědických. „Není žádného důvodu je finančně trestat,“ řekl. „Výuka katechismu musí zmizet ze škol. Je třeba ukončit dotace státu církvi,“ zdůraznil. „Kdy konečně uvidíme aspoň jeden státní ceremoniál bez biskupů s nacpanými břichy?“ Jeho výzvy jsou poměrně odvážné v zemi, kde se 90 procent obyvatel hlásí ke katolicismu.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Janusz Palikot:

„Kdy konečně uvidíme aspoň jeden státní ceremoniál bez biskupů s nacpanými břichy?“

Předseda poslaneckého klubu strany Právo a spravedlnost Mariusz Blaszczak se domnívá, že boj s církví nemá v Polsku žádnou šanci. Naproti tomu politolog Rafal Chwedoruk nevylučuje, že lidé mohou být zklamáni vládou Donalda Tuska a vyberou si právě novou stranu.

Palikot tvrdí, že Moderní Polsko je od roku 1989 nejsilnější politické, společenské a občanské hnutí. Oznámil také, že odejde z řad vládnoucí Občanské platformy (PO) premiéra Tuska a složí svůj poslanecký mandát za tuto stranu. Sám premiér Tusk soudí, že nová konkurence by mohla být politickému životu v Polsku ku prospěchu. Neobává se, že by odchod Palikota mohl jeho straně způsobit problémy. „Konkurence je v politice dobrá věc. Já sám jsem začal velký příběh s platformou rozhodnutím, jež některé lidi rozčílilo a jiné rozesmálo,“ připomněl Tusk, který patřil k zakladatelům PO. Platforma se v roce 2001 oddělila od Unie svobody Tadeusze Mazowieckého.

  • Janusz Palikot autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2008/200792.jpg
  • Janusz Palikot autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2008/200793.jpg
Vydáno pod