Rezignace v Růžové zahradě

Washington - Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost generál James Jones odstoupí ze své funkce a nahradí ho jeho dosavadní zástupce Tom Donilon. V Růžové zahradě Bílého domu to dnes oznámil prezident Barack Obama. Rezignace měla nabýt účinnosti za dva týdny. Prezident Jonese ocenil jako oddaného státního zaměstnance, který zastával jednu z nejtěžších pozic v americké administrativě. Prohlásil také, že se na Jonesovi rady spoléhal každý den.

Šestašedesátiletý Jones, který v roce 2007 po více než 40 letech ukončil aktivní vojenskou službu u námořnictva, od svého nástupu do úřadu plánoval, že nebude v Obamově administrativě působit déle než dva roky. Očekává se, že ještě nepůjde do důchodu, ale bude nadále radit Bílému domu. Do funkce nastoupil v lednu 2009, ale média ho často charakterizují jako outsidera, jenž měl problémy prosadit se přes skupinu nejbližších Obamových poradců.

Jonesův nástupce Donilon je považován za blízkého viceprezidentu Bidenovi. Jako nový poradce pro národní bezpečnost bude mít klíčovou roli při přezkoumání americké strategie v Afghánistánu, kde stále panuje složitá bezpečnostní situace a spojeneckým jednotkám se nedaří zlomit odpor Tálibánu.

Pětapadesátiletý Donilon, který dříve působil ve funkci šéfa štábu tehdejšího ministra zahraničí Warrena Christophera, byl jedním z Obamových poradců, kteří ho přesvědčovali aby razantně nezvyšoval počet amerických vojáků v Afghánistánu. Obamovi v zahraničních otázkách radil i během volebního boje v roce 2008.

Jones je už čtvrtým členem Obamova týmu, který v krátké době odchází. Amerického prezidenta už opustila šéfka ekonomických poradců Christina Romerová, hlavní poradce pro rozpočet Peter Orszag a před týdnem rezignoval šéf prezidentových poradců Rahm Emanuel, který kandiduje na starostu Chicaga. Po listopadových volbách do Kongresu Bílý dům opustí i hlavní ekonomický poradce Lawrence Summers.

Další, kdo by měl v blízké budoucnosti opustit americkou vládu, je ministr obrany Robert Gates, který plánuje odstoupit během příštího roku. Odchod do důchodu se očekává od admirála Mika Mullena, který je šéfem amerického sboru náčelníků štábů.

James Jones
Zdroj: ČT24/Wikipedia