Palestina má podporu LAS v odstoupení od hovorů s Izraelem

Syrta (Libye) - Arabští vůdci na svém nynějším mimořádném summitu Ligy arabských států (LAS) podpořili rozhodnutí palestinské vlády odstoupit od mírových rozhovorů s Izraelem, dokud židovský stát nebude souhlasit se zastavením veškeré výstavby na západním břehu Gazy. LAS se zároveň chystá nastínit alternativy izraelsko-palestinského mírového procesu. Oznámil to v pátek šéf výboru zahraničních ministrů arabských států. LAS ale hodlá dát Washingtonu měsíční lhůtu na snahy dosáhnout obnovy přímých jednání. Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás na jednání řekl, že pokud jednání selžou, požádá Spojené státy o uznání Palestiny v historických hranicích z roku 1967.

Generální tajemník LAS Amir Músá se na nynějším mimořádném summitu chystá nastínit alternativy izraelsko-palestinského mírového procesu. Podle něj se arabští vůdci sešli, aby „formulovali výchozí body alternativ v rámci toho, že (izraelsko-palestinská) jednání nepřinášejí ovoce“.

V písemném prohlášení po schůzce výboru LAS pro sledování izraelsko-palestinského mírového procesu ministři uvedli, že arabské státy chtějí dát Washingtonu jeden měsíc na to, aby se pokusil odblokovat přímá izraelsko-palestinská jednání. Teprve poté prý zváží alternativy mírového procesu, údajně zejména předložení této věci OSN. Rezoluce prý rovněž předpokládá další schůzku výboru LAS za měsíc „k prostudování politických alternativ v případě nezdaru diplomatických snah“.

Amir Músá, generální tajemník LAS

„V současnosti žádná jednání neběží, protože pozice Izraelců je velmi, ale velmi negativní. Nespolupracují při jednáních.“

Agentura AP s odvoláním na nejmenované diplomaty přítomné v Syrtě napsala, že některé arabské státy chtějí navrhnout palestinskému prezidentovi Mahmúdu Abbásovi, aby se vrátil k nepřímým jednáním s Izraelem. Cílem je prý zabránit úplnému ztroskotání mírových jednání.

Mahmúd Abbás měl v pátek seznámit LAS se současnou situací

Do Syrty přijel Abbás s jasným stanoviskem vedoucích palestinských činitelů i veřejného mínění, požadujících nepokračovat v rozhovorech, dokud Izrael nezastaví výstavbu v osadách. Tak rozhodl počátkem října výkonný výbor Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a v průzkumu tuto pozici podpořily dvě třetiny Palestinců.

Abbás měl tak seznámit LAS se vzniklou situací, která nastala po nedávno obnovených přímých jednáních mezi Palestinci a Izraelem po vypršení izraelského moratoria na výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu. Teprve po konzultacích s arabskými představiteli pak zveřejní definitivní rozhodnutí palestinské strany o dalším osudu rozhovorů s Izraelem, jak předem avizoval.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který vede kabinet s převahou stran podporujících osadníky, ale navzdory intenzivnímu tlaku USA a Evropské unie odmítá prodloužit desetiměsíční moratorium na výstavbu v osadách, které vypršelo 26. září.

Chystá se žádost o uznání palestinského státu

Přes dosavadní chladný přístup Washingtonu k případnému jednostrannému vyhlášení palestinské samostatnosti, se chystá Abbás požádat USA o uznání Palestiny v hranicích platných před rokem 1967. Stát by tak zahrnoval Předjordánsko, pásmo Gazy a východní Jeruzalém. Abbás uvažuje také o možnosti usilovat o schválení rezoluce Rady bezpečnosti, jež by vyzvala členské země OSN k tomuto uznání.

Výstavba židovských osad
Zdroj: ČT24