Sčítání podmořského života přineslo tisíce nových druhů zvířat

Washington - Po deseti letech skončil rozsáhlý projekt sčítání podmořského života. Tři tisíce vědců objevilo během své práce tisíce nových druhů. Mezi ně patří třeba svítící ryby, krabi s chlupatými klepety, obří chobotnice nebo druh garnáta, který měl vyhynout už v období druhohor. Hlavním cílem projektu ale bylo zjistit, jak podmořský ekosystém ovlivňují klimatické změny nebo ekologické katastrofy.

„Život v oceánu je všude. Kamkoliv jsme se podívali, tam jsme objevili neuvěřitelnou hojnost a pestrost živočišných druhů. Vůbec poprvé jsme zkoumali, jaký vliv mají globální procesy, ke kterým v současnosti dochází a jestli můžeme udělat něco, jak těm přirozeným a rozmanitým společenstvím pomoci, aby přežily i v budoucnu,“ řekl přírodovědec Ian Poiner.

Vědci prozkoumali nejrůznější kouty oceánu, od ledových arktických vod po podmořské vulkány. Zajímali je všechny druhy živočichů větší než mikroby – od červů po velryby. Z původního čísla 230 tisíců známých oceánských druhů se dopracovali na současných 250 tisíc. „Například dvacet procent světového oceánu nikdo nikdy nenavštívil. Je tu dvacet procent území, do kterého nikdo neponořil síť, neodebral odsud vzorek vody a nepodíval se na to, co tady žije,“ uvedl Poiner.

Reportáž Terezy Pultarové (zdroj: ČT24)

Podle nejodvážnějších odhadů čeká v oceánu na objevení možná dalších 750 tisíc živočišných druhů. Největší mezery mají vědci v odlehlých vodách Arktidy, Antarktidy nebo východního Pacifiku. Na podrobnější průzkum čekají i největší oceánské hlubiny.