Při požáru litevského trajektu se zranila dvacítka lidí

Kiel (Německo) - Při požáru trajektu v Baltském moři se zranilo 22 cestujících, z toho tři těžce. Požár údajně způsobil výbuch na palubě lodi. Co explozi způsobilo, se zatím neví. Litevský trajekt Lisco Gloria s 204 cestujícími a 32 členy posádky na palubě směřoval z německého Kielu do litevské Klajpedy. Záchranáři evakuovali cestující na jinou loď, která je přepravila do přístavu. Dvousetmetrový trajekt začal hořet asi 11 kilometrů severně od ostrova Fehmarn.

„Lidé měli štěstí, protože se vše stalo na frekventované námořní cestě, takže ostatní lodě je mohly rychle přijet zachránit,“ uvedlo německé centrum námořní pohotovosti. S plameny bojují hasičské lodě, jejichž cílem je ochladit trajekt natolik, aby se nerozlomil, a tím zabránit úniku 170 tun pohonných látek do moře. Dánsko do oblasti vyslalo plavidlo, které je speciálně upravené pro likvidaci ropných skvrn.

Tři těžce zraněné přepravil dánský a německý vrtulník do nemocnic, ostatní byli na záchranných člunech evakuováni na loď Deutschland, která je dovezla do přístavu v Kielu. Většina cestujících pocházela z baltských států a Ruska. Zraněné v Kielu ošetřili lékaři z univerzitní kliniky, připraveni cestujícím pomoci byli také psychologové.

Požár trajektu Lisco Gloria
Zdroj: ČTK/AP/Havariekommando Cuxhaven
Vydáno pod