Mítink Za Rusko bez svévole se po dlouhé době obešel bez obušků

Moskva - Ve velké části Ruska budou v neděli regionální volby. Hlasovat přijde 30 milionů voličů. Vládní strana Jednotné Rusko udělala podle pozorovatelů maximum, aby si zajistila vítězství, opozice si stěžuje na nefér podmínky. V Moskvě se za účasti zhruba tisícovky lidí konal vůbec první mítink nového hnutí Za Rusko bez svévole a korupce, které spojuje dosud roztříštěnou opozici pro parlamentní volby v příštím roce. Ta si přeje svobodné volby a změnu politického klimatu v Rusku. Poprvé po dlouhé době tamní radnice manifestaci nerozehnala násilím.

Nová opoziční koalice čtyř známých kritiků vlády chce společně jít příští rok do parlamentních voleb a v roce 2012 i do těch prezidentských. Zatím ale není jasné, jestli se jí vůbec podaří se zaregistrovat. Kvůli byrokratickým překážkám to za posledních 6 let žádné demokratické hnutí nedokázalo. Liberální opozice v parlamentu chybí a její prezidentský kandidát byl z minulých voleb vyloučen. Na registraci má opozice čas do půlky příštího roku. Společná kandidátka je jediná možnost, jak prorazit. Podle průzkumů by nové uskupení podpořila v parlamentních volbách dvě procenta voličů.

Boris Němcov, hnutí Solidarita:

„Neuspokojuje nás policejní stát, který Putin vybudoval. Rusko si zaslouží něco lepšího. Proto chceme najít společného kandidáta na prezidenta a jít do voleb, abychom s marasmem skončili.“

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Vedle Michaila Kasjanova, Vladimira Ryžkova a Vladimira Milova je jedním z lídrů seskupení reformátor Boris Němcov. V 90. letech vicepremiér a oblíbenec tehdejšího prezidenta Jelcina, jehož stoupající hvězda zhasla s nástupem Vladimira Putina. „Neuspokojuje nás policejní stát, který Putin vybudoval. Rusko si zaslouží něco lepšího. Proto chceme najít společného kandidáta na prezidenta a jít do voleb, abychom s marasmem skončili,“ říká Němcov.

Nové uskupení chce ještě před volbami získat nejméně 45 000 přívrženců, aby úřady nemohly žádost o registraci jen tak smést se stolu. V případě odmítnutí je připraveno zahájit sérii protestů. Nová koalice má být otevřena i dalším opozičním uskupením a politikům a její vůdcové se zavázali, že na rozdíl od minulých dob nebudou své spory veřejně ventilovat. Nedávno odvolaný starosta Moskvy Jurij Lužkov byl zarputilým odpůrcem svobody shromažďování. Dnes je sám v nemilosti a s opozicí by rád spojil síly. Ta ale nezapomíná na to, jak ji častoval obušky.

V nedělních regionálních a místních volbách v Rusku se volí mimo jiné v šesti z 83 regionů (Belgorodské, Čeljabinské, Kostromské, Magadanské a Novosibirské oblasti a v Tyvské autonomní republice) a v řadě velkých měst (v Krasnodaru,  Nižném Novgorodu, Tambově, Tomsku, Machačkale, Kazani, Iževsku, Čeboksarech či Samaře).

Vydáno pod