Manželka navštívila oceněného disidenta, skončila v domácím vězení

Peking - Manželka čínského disidenta Liou Siao-poa dnes navštívila svého vězněného muže. Chtěla mu sdělit, že v pátek dostal Nobelovu cenu míru. O setkání informovalo s odvoláním na rodinné zdroje hongkongské informační centrum pro lidská práva a demokracii a sama Liou Sia je později potvrdila prostřednictvím internetu. Její vzkaz na Twitteru ověřil blízký přítel rodiny. Po návratu domů ale na disidentovu manželku úřady uvalily domácí vězení. Čtyřiapadesátiletý básník a literární kritik cenu získal za „dlouhodobý nenásilný boj“ za lidská práva. Při setkání s manželkou se dojetím rozplakal. O udělení významného ocenění jej v sobotu informovala sama vězeňská služba.

Policie nakonec setkání, které se uskutečnilo v odpoledních hodinách tamního času ve věznici ve městě Ťin-čou, v němž si Liou odpykává jedenáctiletý trest za „podvracení státní moci“, umožnila. Policisté přitom manželku na cestě do asi 500 kilometrů od Pekingu vzdáleného města doprovázeli.

Padesátiletá Liou Sia se po návštěvě manžela vrátila domů. „Momentálně je v domácím vězení ve svém bytě v Pekingu,“ sdělila Beth Schwankeová, právní poradkyně Freedom Now. V průběhu dne již probleskla informace, že několik policistů v civilu odhánělo od jejího domu novináře.

Liou věnoval cenu obětem masakru na Tchien-an-men

Jak dnes oznámila mezinárodní organizace hájící lidská práva Human Rights in China, Liou Siao-po věnoval Nobelovu cenu za mír obětem krvavého masakru na pekingském náměstí Tchien-an-men, na něž čínská armáda v roce 1989 potlačila demokratické hnutí. „Tato cena je zasvěcena ztraceným duším ze 4. června,“ řekl prý Liou manželce během jejich asi hodinového setkání s odkazem na událost z roku 1989. Dodal, že „mrtví z Tchien-an-menu obětovali svůj život za mír, svobodu a demokracii“.

Internetová i mobilová cenzura pro nositele Nobelovy ceny

Ve většině čínských médií nebyla o Nobelově ceně pro Lioua ani zmínka. Bez propojení na zahraniční internet prostřednictvím VPN serverů bylo pro čínské uživatele nemožné dozvědět se o Nobelově ceně za mír udělené jednomu z jejich krajanů. Zadání výrazu „Liou Siao-po“ do internetových vyhledávačů vracelo jen prázdné stránky či chybové hlášky.

Zvláštní sekce, které obsahovaly články o Nobelových cenách, velké čínské zpravodajské webové servery odstranily. Čínští cenzoři zakódovali obsah CNN či BBC týkající se informací o udělení ceny. A dokonce i uživatelé mobilních telefonů si stěžovali, že nemohou odeslat textové zprávy obsahující Liouovo jméno.