Kosovští vojáci armáda jsou - a vlastně nejsou

Uroševac (Kosovo) - Ještě loni neměla kosovská armáda žádné pravomoci a pistoli směli nosit jen důstojníci. Vše se změnilo až se vznikem bezpečnostních sil. Je v nich 2 000 vojáků a 800 příslušníků záloh. Od jejich vzniku na ně dohlížejí instruktoři mezinárodních jednotek KFOR.

Kosovské bezpečnostní síly (KSF) jsou miniarmádou s omezenými pravomocemi, která si oficiálně ani armáda říkat nesmí. Vojáci mají americké uniformy a německou výzbroj a mohou mít jen pistole a automatické pušky - těžké zbraně a letadla mít nemohou. Většina důstojníků jsou bývalí bojovníci kontroverzní Kosovské osvobozenecké armády (UÇK). Vojákem totiž může být každý občan Kosova, tedy i bývalý příslušník UÇK - nesměl ale během války spáchat nějaký válečný zločin.

Kosovské bezpečnostní síly nejsou cvičeny pro válku. Mají hlavně pomáhat při živelních pohromách, odminovávat území a potlačovat nepokoje. Cvičí se podle pravidel armád Severoatlantické aliance. V jejich řadách musí sloužit i vojáci z národnostních menšin. Dohromady jich je přesně 165, tedy necelých deset procent. V jejích řadách jsou například Turci, Goranci nebo Bosňáci - dokonce i 14 Srbů.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Všichni vojáci jsou profesionálové. Berou měsíčně podle hodnosti od 300 do 900 eur. Roční rozpočet KSF je přitom velmi malý - v přepočtu zhruba 750 milionů korun. O dalším osudu kosovské armády se rozhodne za dva roky. Jak bude vypadat po roce 2012 zatím není jasné. Hlavní slovo v tom určitě bude mít Severoatlantická aliance, uvádí zpravodaj ČT Karel Rožánek.