Kábul už delší dobu tajně jedná s Tálibánem

Washington - Afghánský prezident Hamíd Karzáí v neděli v pořadu Larryho Kinga na CNN potvrdil, že už delší dobu se vedou tajná jednání s hnutím Tálibán. Rozhovory mají ukončit válku v zemi. Karzáí tak potvrdil informace deníku The Washington Post, který psal o „tajných rozhovorech na vysoké úrovni“ mezi afghánskou vládou a Tálibánem. Podle afghánského prezidenta ale nejde o řádné oficiální kontakty, spíše o neoficiální osobní styky.

Karzáí minulý čtvrtek, v den devátého výročí zahájení války, ustavil mírovou radu, jejímž úkolem je usilovat právě o dialog s Tálibánem. Radu tvoří 68 členů a v jejím čele stojí bývalý prezident Burhánuddín Rabbání.

Podle amerického listu se jednání s Tálibánem týkala například i přidělení vládních postů tálibánským vůdcům či odchodu zahraničních sil ze země. Rozhovorů se prý však nezúčastnili zástupci radikální frakce Hakkání, jedné z nejbrutálnějších povstaleckých skupin, které podnikají z Pákistánu výpady proti zahraničním silám na afghánském území.

Hamíd Karzáí v rozhovoru s Larry Kingem:

„Hovořili jsme s Tálibánem jako krajan a krajanem. Nejde o řádné oficiální kontakty, spíše o neoficiální osobní styky, které se konají od jistého okamžiku. Doufám, že teď, když existuje rada pro mír, tyto rozhovory budou pokračovat oficiální formou.“

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs ke Karzáího prohlášením jen uvedl, že Spojené státy podporují vyhlídky na dialog mezi afghánskou vládou a Tálibánem.

Válka v Afghánistánu trvá už devět let. Prezident Barack Obama rozhodl o navýšení počtu vojáků - v zemi jich bude sloužit přes sto tisíc. Kromě větší vojenské přítomnosti ale Obama sází i na budování afghánské vlády a armády, které by měly postupně převzít kontrolu nad zemí. Příští rok v létě by mohlo začít americké stahování ze země.