Úzkost a netrpělivost: Chilské horníky čeká vytažení na povrch

San José (Chile) – Záchrana 33 chilských horníků je už jen otázkou hodin: Ve středu by je měli záchranáři začít vytahovat na povrch. Část havířů ale pociťuje úzkost: Každý bude muset vlézt do záchranné klece o průměru půl metru, která je vyveze nahoru. Do dnešního večera specialisté vyztuží 100 metrů úseku záchranné šachty, pak začne závěrečná fáze této nejdelší a nejnákladnější záchranné akce v historii hornictví, na kterou s napětím čeká celý svět.

Zdravotní stav všech třiatřiceti horníků je podle odborníků překvapivě dobrý, většina z nich zhubla kolem deseti kilogramů. Vodu a potraviny jim záchranáři posílají speciální šachtou. V těsné blízkosti dolu kempují jejich příbuzní a vyprošťování bude přihlížet i chilský prezident, který do oblasti míří.

„Jejich obavy narůstají. Bojí se, že se něco pokazí. Mají opravdu velký strach,“ říká o strachu horníků majitel záchranného zařízení Brandon Fischer.

Vedle úzkosti převládá u většiny horníků pocit netrpělivosti, jak se blíží konečná fáze jejich záchrany. Jeden z mužů uvězněných pod zemí - Dario Segovia - „je velmi rád, ale velmi, velmi nervózní,“ sdělil jeho bratr Alberto, který na 48letého horníka čeká v provizorním městečku u dolu San José. S Dariem hovořil jen několik hodin poté, co byla o víkendu dokončena šachta vedoucí ke skupině 33 horníků, které v dole zával uvěznil 5. srpna. „Nechce jít první, protože se bojí. Nikdo nechce být první. Představte si ten výstup 700 metrů,“ vysvětlil Alberto.

Šachta končí v hloubce 625 metrů, kam až bude spouštěna klec. Strach z klece mají i další horníci. Víctor Segovia „je velmi šťastný, ale má strach z klece, velmi znervózněl“, upozorňuje jeho sestra Clarina. „Každopádně ale ví, že je to jediná možnost, takže jestli chce vyjít, bude muset tímto způsobem,“ dodala.

Ministr zdravotnictví Jaimé Mañalich byl velmi překvapen, že mezi horníky nedochází k žádným sporům, kdo se dostane ven jako první. Muži si mezi sebou dávají přednost a řada z nich chce být vytažena na povrch jako poslední. Nicméně již bylo stanoveno rámcové pořadí, v jakém budou vyprošťováni: Nejprve půjdou ti nejšikovnější, kteří by byli schopni reagovat na případně vzniklou potíž, jako druzí ti nejslabší a nakonec ti nejsilnější, kteří dokážou počkat delší dobu. Konečné rozhodnutí ale přijme zdravotník, který k nim bude spolu s jedním záchranářem spuštěn.

Chilský ministr zdravotnictví Jaimé Mañalich:

I v hloubce 625 metrů pod povrchem vrcholí přípravy na „den D“. Patří k nim také speciální kurz, jak reagovat na nepříjemné dotazy novinářů. V takové situaci se podle listu El Mercurio havíři nemají rozčilovat, ale raději přátelsky, nicméně rozhodně, odpovědět, že na takové otázky teď není vhodná doba.

Posledních šest hodin před cestou na povrch dostanou havíři vitaminy a budou mít speciální dietu, která je jedním ze způsobů, kterými experti chtějí zmírnit jejich stres spojený se záchranou. Během výstupu budou odborníci neustále sledovat vývoj zdravotního stavu každého horníka; v případě nutnosti by mohli být znovu spuštěni do dolu.