Putinova strana triumfovala v regionálních volbách

Moskva – Zatímco strana ruského premiéra Jednotné Rusko v nedělních regionálních a místních volbách s přehledem zvítězila, opozice se do oblastních sněmů vůbec nedostala. I proto podala opozice na výsledky voleb stížnost. Navíc hlasování doprovázely násilnosti, v Dagestánu zemřel jeden člověk.

Celkem se v 77 ruských regionech odehrálo skoro 8 000 různých voleb a referend. Nejdůležitější však byly volby šesti nových oblastních sněmů, volby starostů v regionálních centrech Samaře a Machačkale a hlasování do sněmů ve 14 velkých městech, například v Tomsku, v Nižném Novgorodu a v Tambově.

Putinova strana triumfovala ve volbách do všech šesti oblastních sněmů. Jednotné Rusko pouze v Novosibirské oblasti nedostalo více než polovinu hlasů. Ale její kandidáti zde získali 30 z 38 křesel v jednomandátových okruzích, v nichž se volí polovina poslanců, a tak bude mít i v novosibirském sněmu jasnou většinu.

V Dagestánu se strhla rvačka

V Tyvské autonomní republice na Sibiři pro Jednotné Rusko hlasovaly téměř čtyři pětiny voličů. Straně se také podařilo hned v prvním kole vyhrát volby starosty Samary.

Opozice a nezávislí pozorovatelé ale upozorňují na přehmaty úřadů, včetně kupování voličů či falšování výsledků. Podle úřadů však hlasování proběhlo bez excesů a skandálů, s výjimkou hromadné rvačky dvou klanů v dagestánské vsi Chadžalmachi, při které byl zastřelen místní starosta.

Úřady do volebních místností po celé zemi instalovaly i na 300 kamer, aby bylo možno sledovat hlasování na internetu. Podle listu Izvestija však 200 kamer v Dagestánu, který byl považován za nejproblematičtější, nefungovalo.