Bezruký čínský pianista zvítězil v čínské talentové soutěži

Peking – Bezruký čínský pianista zvítězil v soutěži Čína má talent. Talentovaný mladík Liou Wej, který v deseti letech přišel při nehodě o ruce, porazil ve finále televizní soutěže sedmiletého komika. Pianista, jenž hraje na klavír nohama, nyní bude vystupovat v Las Vegas.

Ve vůbec prvním ročníku soutěže Čína má talent nakonec zvítězil favorit, jehož si oblíbila celá země ještě před tím, než vůbec vyhrál. Třiadvacetiletý mladík okouzlil totiž diváky hrou na klavír. Na ten ale nehraje rukama jako většina pianistů, nýbrž nohama. O ruce totiž přišel, když mu bylo deset let. Při hře na schovávanou ho zasáhl elektrický proud, lékaři mu museli ruce amputovat. Liou se s tím ale vyrovnal a po nehodě se vrátil zpět do normálního života. 

V 18 letech se rozhodl, že se naučí hrát na klavír, i když ho od toho zrazovali i odborníci, kteří tvrdili, že je technicky nemožné hrát nohama na klavír. Liou ale vytrval a teď je z něj hvězda. 

Po vítězství v talentové soutěži ho pozvala tchajwanská zpěvačka Jolin Tsai, aby vystupoval jako host při jejím světovém turné, což mu mimo jiné umožní hrát tři měsíce v americkém Las Vegas.