Windows Phone 7 se objeví na trhu již v říjnu

Praha - Česká pobočka společnosti Microsoft dnes oznámila, že 21. října se na českém trhu objeví první mobilní telefony s operačním systémem Windows Phone 7. Firma na této scéně dlouhodobě ztrácí a nestíhá udržovat tempo s rychlým nástupem konkurenčních operačních systémů od Applu nebo Googlu. Telefony Windows Phone 7 začnou v České republice postupně nabízet čtyři výrobci, společnosti HTC, LG, Samsung a Dell. Microsoft potřebuje zvýšit podíl na trhu mobilního internetu, který roste stejně rychle jako počty chytrých telefonů. Těch se loni ve světě prodalo 172 milionů, za čtyři roky to má být ale už pětkrát tolik.

Podle některých se jedná o poslední šanci světové softwarové jedničky ve světě mobilních telefonů. Windows by podle analytické firmy Granter letos mohl mít podíl na tomto trhu kolem pěti procent, což by mohlo zvednout upadající pověst Microsoftu v mobilním světě. „Microsoft má šanci, ale musí nabídnout uživatelům pohodlné ovládání a konečně i dostat se do levnějších telefonů,“ uvedla ředitelka výzkumu Granteru Carolina Milanesi.

Základem nového systému Windows Phone 7 je úvodní obrazovka přizpůsobená moderním dotykovým displejům, kterou si navíc každý může upravit podle svých potřeb. Systém také nabízí mobilní verze tradičních programů, jako je třeba Outlook nebo kancelářský balík Office i několik zábavných funkcí.

Boj o chytré mobily (zdroj: ČT24)

Uživatelé mají náročnější požadavky

Podle manažera mobilních řešení Microsoftu René Keyzlara se požadavky uživatelů na mobilní telefony razantně změnily: „Dříve se uživatelé více zajímali o vlastnosti samotného telefonu, dnes chtějí mít především co nejrychlejší přístup k funkcím a informacím, které považují za nejdůležitější, a to jak pracovním, tak i soukromým.“ Windows Phone 7 tak má řešit každodenní úkoly mnohem rychleji a efektivněji než dříve.