Maďarští dobrovolníci pomáhají zvířatům

Budapešť - U maďarských obcí postižených nejhorší ekologickou katastrofou v zemi dokončují provizorní hráz. Má zadržet případný další únik statisíců kubíků žíravého bahna z prolomené nádrže tamní hliníkárny. Vláda v pondělí rozhodla o jejím dočasném převzetí. A policie zadržela ředitele podniku. Postižené obce dál intenzivně uklízejí. Pomoc se už zaměřuje i na zvířata.

Když se obcemi Kolontár a Devečer prohnala dvoumetrová vlna žíravého kalu, zabila osm lidí a zranila desítky dalších. Ve stínu lidské tragédie zůstal osud zvířat, která s nimi žijí. Utopili se domácí mazlíci, slepice, i volně žijící tvorové. I na ně konečně dochází. „Když najdeme zvířata, která přežila, uděláme pro ně maximum. Tady před radnicí oplachujeme z bahna psy a další živočichy. Ty kaly jsou vysoce zásadité, mají pH 13,7. Leptají kůži a ta kolem spálených míst praská,“ řekl dobrovolník Ivanyik Zsolt.

Nové domovy hledají dobrovolníci pro poraněné ježky, psy a kočky. „Když je umyjeme, zkontrolujeme vážnost poranění. Nakrmíme je a dáme jim vodu. V okolí je hodně útulků, tak je rozvážíme,“ řekl Zsolt.

Zvířata v Maďarsku trpí po ekologické katastrofě (zdroj: ČT24)

Až po několika dnech se krmení a vody dočkaly krávy jedné z kolontárských farem. Leží sice mimo spálenou zónu, ale po evakuaci lidí zůstaly krávy opuštěné. Kolika tvorů se nakonec ekologická katastrofa dotkla, asi nikdo nespočítá. Život v místní říčce vyhynul úplně. Hodně lidí ale teď dělá vše pro to, aby následky aspoň zmírnili.