V USA zkoušejí léčit člověka embryonálními kmenovými buňkami

Washington - Američtí lékaři zahájili pokusnou léčbu člověka s poraněním míchy pomocí embryonálních kmenových buněk. Je to první klinická zkouška takové terapie v USA. Léčba pomocí embryonálních kmenových buněk je přitom ve Spojených státech kontroverzní a kritici tvrdí, že kvůli buňkám jsou ničena lidská embrya. Buněčná terapie by měla umožnit obnovení nervových spojení v míše po zranění páteře. První fáze klinických testů ale má skromnější cíl, a to určit, zda je vůbec bezpečné embryonální kmenové buňky používat.

Pokusnou buněčnou terapii provádí společnost Geron, která jako jediná v USA získala státní licenci pro léčbu pomocí embryonálních kmenových buněk. K terapii používá lidská embrya, která vznikla při umělém oplodnění a nebyla vložena do dělohy. Vědci tato embrya upraví tak, aby vytvářela určitý druh buněk.

Výzkumem se společnost Geron zabývá už 11 let. Při testech na krysách se jim díky této metodě podařilo částečně obnovit hybnost. „Je to jako s každou novinkou – musíme postupovat dopředu, i přes neúspěchy, s ohledem na lidské zdraví, samozřejmě. A nakonec se úspěch dostaví,“ uvedl prezident společnosti Geron Thomas Okarma.

Američtí lékaři začali s léčbou kmenovými buňkami (zdroj: ČT24)

George Daley, lékař dětské nemocnice v Bostonu:

„Tohle je úsvit nové éry. Necháme za sebou dobu, kdy jsme různými pilulkami léčili symptomy nemocí, a použijeme kmenové buňky na léčbu příčiny.“

K tomu, aby se dalo říci, že terapie je opravdu bezpečná a účinná, povede ještě dlouhá cesta, testy budou probíhat několik let. „Je to velmi vzrušující zpráva, nicméně je velmi důležité si uvědomit, že účelem experimentu v této fázi je spíše potvrdit, že pacientům nehrozí žádná újma, než očekávat další přínosy,“ upozornil Ian Wilmut z Centra pro regenerativní medicínu na univerzitě v Edinburghu.

Cesta plná úskalí

Využívání embryonálních kmenových buněk se v USA potýká s problémy. Předchozí vláda prezidenta George Bushe zakázala kvůli etickým ohledům používat na jejich výzkum federální fondy. Nová vláda Baracka Obamy zákaz zrušila. Rozhodnutí Obamovy administrativy letos dva lékaři napadli u soudu a ten v první instanci užívání státních peněz na výzkum zakázal. Odvolací soud ale prvoinstanční rozhodnutí zrušil.

Vědci doufají, že kmenové buňky umožní léčit některé nemoci, s nimiž si současná medicína neví rady.

Dříve bylo možné kmenové buňky získat pouze z embryí. Před několika lety se poprvé podařilo získat ekvivalent kmenových embryonálních buněk experimentálním přeprogramováním jiných tělních buněk.

Embryonální kmenová buňka
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org