Maďarsko uvalilo na hliníkárnu nucenou správu

Budapešť - Maďarský stát uvalil nucenou správu na hliníkárenskou společnost MAL, z jejíž poškozené jímky na jihozápadě země unikly před týdnem tuny jedovatého kalu. Ten zatopil několik obcí a zabil osm lidí. Kolem poničené nádrže u hliníkárny byla téměř dobudována ochranná hráz, kterou zbývá zpevnit vápencem. Lidé z přilehlé obce Kolontár, kteří byli evakuováni z obavy před novými trhlinami v původním valu, se ale nebudou moci vrátit do svých domovů dřív než v pátek.

Po protržení hráze vyteklo počátkem minulého týdne z nádrže na 700 000 krychlových metrů jedovatého kalu, který zasáhl několik okolních obcí, zcela zničil život ve dvou řekách a poškodil do určité míry i Dunaj.

Původní poničené hrázi hrozilo nové zhroucení, které by znamenalo únik dalších až 500 000 krychlových metrů kalu. Nová ochranná hráz, která má další katastrofě zabránit, je dlouhá asi 1 500 metrů, což je o kilometr víc, než se v původních krizových plánech počítalo. V základně je široká 30 metrů, vysoká je čtyři metry.

Podle mluvčího záchranářů Tibora Dobsona se riziko dalšího narušení hráze výrazně snížilo. Jedovatá kaše, která zůstala v nádrži, obsahuje navíc mnohem méně vody, takže i v případě dalšího protržení by kal postupoval k lidským obydlím mnohem pomaleji, řekl Dobson. Obsah sousední nádrže se snížil, aby byl omezen tlak na její boční náspy.

Stát chce provoz v továrně obnovit

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondělí řekl poslancům, že stát by měl společnost MAL a její majetek dočasně převzít. Poslanci ještě večer téměř jednohlasně přijali potřebný zákon, který prezident Pál Schmitt dnes podepsal. Orbán jmenoval vládním komisařem pro dohled nad MAL šéfa výboru pro výjimečné události Györgye Bakondiho. Komisařovi poskytuje v pondělí schválená legislativa značnou pravomoc. Bakondi již oznámil, že produkce hliníku se pravděpodobně obnoví po středečním rozhodnutí vlády. Dále dodal, že činnost MAL celkově prověří daňový úřad.

Obnovení provozu označil Orbán jako jeden z důležitých cílů, protože závod u Kolontáru zaměstnává mnoho místních obyvatel.

Maďarská vesnice zničená toxickým kalem
Zdroj: ČT24