Kubánští disidenti bojují v Evropě za své vězněné přátele

Praha - Na pražské Fórum 2000 dorazil kubánský disident José Luís Garcia Paneque. Patřil mezi desítky mužů kubánské opozice, kteří během černého jara 2003 skončili za mřížemi. Po sedmi letech se společným úsilím španělské vlády a katolické církve podařilo vyjednat propuštění většiny z nich. Propuštění mělo ovšem podmínku - disidenti museli okamžitě odjet z Kuby do Evropy.

Z kubánského vězení putovali rovnou do španělského exilu. Pro disidenty, kteří skončili za mřížemi během černého jara 2003 to byla jediná šance na únik. Mezi těmi, kteří vyvázli, byli i Juan Acosta a José Paneque. Na poměry ve své domovině se teď snaží upozorňovat po celé Evropě, včetně České republiky. „Tohle je můj spoluviník. Moje propiska. Pořád jí mám u sebe. Právě ona mě dvakrát dostala do vězení,“ ukazuje Acosta.

„Ve vězení jsem strávil sedm let a tři měsíce. Byl jsem v devíti různých vězeních v pěti provinciích a dva roky jsem strávil na samotce v naprosté izolaci. Když jsem přišel do vězení, vážil jsem 86 kilo. Po příjezdu do Španělska už jen 40,“ popisuje muka v kubánských věznicích Paneque.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Svůj odjezd z Kuby disidenti jako vítězství nevidí. Cítí se spíše odsunutí z cesty režimu v Havaně. Upozorňují, že desítky a možná stovky jejich kolegů nevyvázli živí. „Cítíme se jako lidé bez kořenů. Mohli jsme sice odjet, ale nebyla to naše volba. Odjezd nám vnutili a naše vlast nám chybí. Jsme vděční, že nás Evropa a Španělsko přijaly, ale zároveň dál bojujeme za svobodu na Kubě,“ dodává Paneque.

Fidel Castro sice nedávno přiznal, že se v minulosti dopustil některých chyb, například svým přístupem k homosexuálům, podle disidentů se ale jen snaží vylepšit image. Exulanti doufají, že kubánský režim a jeho představitelé nevyváznou za své zločiny bez trestu. „Oběma Castrům vyhovuje individuální dialog s ochotnými politiky. Někteří by byli svolní leccos tolerovat, kdyby z toho měli ekonomický prospěch. Dolar se ale nedá vyvažovat lidskými životy a přijmout podmínky bratří Castrů, znamená přijmout cosi hanebného,“ tvrdí Acosta.

Z plánovaných dvaapadesáti propuštěných zůstává ve vězení stále ještě dvanáct lidí. Havana už nicméně oznámila, že připravuje další vlnu propuštění.

  • Kubánský disident Juan Acosta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2019/201827.jpg
  • José Luís Garcia Paneque autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2019/201830.jpg