V New Yorku se koná první civilní soud s vězněm z Guantánama

New York - V New Yorku dnes začal první civilní soud s vězněm z americké základny Guantánamo. Obviněný Tanzanec Ahmed Khalfan Ghailani je obžalován z podílu na atentátech na americká velvyslanectví v Keni a v Tanzanii v roce 1998 a hrozí mu doživotní vězení. Státní žalobce se rozhodl trvat na otevření procesu, přestože soudce minulý týden zakázal obžalobě použít výpověď klíčového svědka.

Soudce zabránil žalující straně, tedy státu, aby povolal jako svědka Husseina Abebeho, který údajně obžalovanému prodal výbušniny použité při útocích. Vyšetřovatelé získali informace o svědkovi pomocí krutého vyšetřování v zámořských věznicích Ústřední zpravodajské služby (CIA), a proto je svědectví podle soudu nepřípustné.

Americká vláda uvažovala, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Nakonec se ale rozhodla pokračovat v procesu bez klíčového svědka. Podle právních odborníků je ztráta části důkazů cenou za to, že jsou podezřelí z terorismu souzeni před civilním soudem, a ne před vojenským tribunálem.

V USA začal soud s Ghailanim (zdroj: ČT24)

Ghailani je podezřelý, že připravil výbušniny pro pumové útoky na americké velvyslanectví, při nichž zahynulo 224 lidí. Šestatřicetiletý Tanzanec vinu popírá a tvrdí, že nevěděl, že nálože poslouží k teroristickému útoku.

Proces s Ghailanim je považován za zkoušku pro vládu Baracka Obamy, který nařídil postavit některé vězně z Guantánama před civilní soudy. Proti jeho plánu protestovali především republikáni, podle kterých pobyt vězňů na americkém území představuje bezpečnostní riziko. Civilní soud také přináší další úskalí, a sice že porota musí o vině rozhodnout jednomyslně. U vojenských soudů stačila dvoutřetinová většina.

Bezpečnost procesu jistí zpřísněná bezpečnostní opatření. Mezi svědky vystoupí i lidé, kteří atentáty přežili. Očekává se, že proces otevře cestu tomu, aby před civilními soudy mohli stanout i další zadržovaní. Věznici na Guantánamu chce prezident Obama uzavřít už v lednu příštího roku. 

Vydáno pod