Paula se blíží k Mexiku, vyžádala si první oběť

Mexiko - Ostrovy u východního pobřeží mexického poloostrova Yucatán se připravují na úder hurikánu. Úřady evakuovaly na 2 500 lidí, v turistickém letovisku Cancún platí zákaz koupání. Podle meteorologů je síla hurikánu zatím na druhém stupni z pětibodové škály, v Hondurasu ale už stačil zničit 19 domů. První obětí hurikánu je americký turista, který se utopil v Cancúnu.

Hurikán Paula se dnes po půlnoci našeho času pohyboval 135 kilometrů jihovýchodně od mexického ostrova Cozumel a 260 kilometrů jihozápadně od nejzápadnějšího výběžku Kuby. Provázel jej vítr o rychlosti 160 kilometrů v hodině, což ho řadí do druhé kategorie na pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici.

Živel by měl minout pobřeží Yucatánu. Během dneška se Paula podle meteorologů z amerického Národního střediska pro hurikány stočí k východu a ve čtvrtek by měla zasáhnout západní část Kuby. Nad ostrovem poté zeslábne na tropickou bouři.

Mexické úřady evakuovaly 2 500 lidí z ostrova Holbox, který leží v předpokládané dráze hurikánu. Obyvatelé ostrova Cozumel zatím začali barikádovat okna a připravovat si zásoby pitné vody a potravin. V turistickém středisku Cancún byl vyhlášen zákaz koupání. Úřady nicméně nepředpokládají velké škody, protože hurikán není rozsáhlý a nemá tak ničivou sílu jako bouře třetí a vyšší kategorie na Saffirově-Simpsonově stupnici.

Paula je devátým hurikánem letošní atlantické sezony, která je aktivnější než v předchozích letech. Tropické bouře a hurikány zatím způsobily škody především ve Střední Americe a v Mexiku.