Americký soud rozhodl: Gayové mohou sloužit v armádě

Washington - Američtí homosexuálové, kteří se ke své orientaci přiznají, můžou zase sloužit v armádě. Federální soud totiž zakázal používat pravidlo, které gayům armádu zapovídalo. Doteď ji musel opustit každý, kdo se k homosexualitě otevřeně přihlásil. Neoficiálně kvůli tomu z armády odešlo na 13 tisíc vojáků. Podle soudu je toto pravidlo protiústavní, někteří právníci ale v minulosti vyjádřili pochyby o tom, že by federální soud byl oprávněn je zakázat.

Podle pravidla „neptej se a nemluv“ se vedení nesmělo vojáků dotazovat na jejich sexuální orientaci. Armáda se zároveň musela zbavit každého, kdo se k homosexualitě otevřeně přihlásí. Podle neoficiálních údajů už z tohoto důvodu odešlo z americké armády na 13 000 vojáků.

Soudkyně Virginia Phillipsová rozhodla, že pravidlo porušuje ústavou garantované právo na svobodu vyjádření. Soudní příkaz, který vydala, s okamžitou platností zakazuje armádě propouštět vojáky kvůli přiznané homosexualitě. Přikazuje rovněž ozbrojeným složkám zastavit veškerá řízení, která z tohoto důvodu proti vojákům vedou.

Zástupci vlády u soudu varovali, že okamžité zrušení pravidla může ohrozit fungování jednotek, které jsou nasazeny v bojových operacích. Soudkyně však prohlásila, že zásada neohrožuje připravenost armády k nasazení, ale naopak omezuje ozbrojené složky při nabírání nových vojáků v době, kdy je země ve válce.

Rozhodnutí soudu uvítali zastánci práv homosexuálů. „Toto rozhodnutí je historický a odvážný krok správným směrem,“ prohlásil Alexander Nicholson z organizace, která sdružuje homosexuály propuštěné z armády. Kritizoval také, že rozhodnutí muselo přijít od soudu a že normu nezrušil Kongres.

Americký Senát debatu o zákoně, který měl zásadu „neptej se a nemluv“ zrušit, v září zablokoval. Návrh kritizovali především republikáni, proti ale byli i někteří demokratičtí senátoři.

Vydáno pod