Jánabráchismus po americku: Obama je příbuzný s Palinovou, Bushem, Buffettem i Bradem Pittem

New York - Barack Obama a Sarah Palinová mají sice zcela odlišné politické názory a ani vzhledem si nejsou vůbec podobní, přesto jsou však vzdálení příbuzní - jsou bratranec a sestřenice z desátého kolene. Přišli na to američtí genealogové, když pátrali po spojitostech mezi politickými oponenty. Společným předkem amerického prezidenta a bývalé kandidátky na republikánskou viceprezidentku byl jistý John Smith, pastor a jeden z raných osadníků Massachusetts v 17. století. Oba jsou s ním provázáni přes své matky.

O příbuzenském vztahu informovala Anastasia Tylerová, genealožka z registru Ancestry.com sídlícího v Utahu. Genealogové přišli i na to, že Obama je vzdáleným příbuzným nejen Palinové, ale i svého předchůdce v úřadu George W. Bushe. Jsou bratranci z jedenáctého kolene a jejich společným předkem byl Samuel Hinckley, tchán Johna Smithe.

Genealogové již dříve zjistili, že Obama je vzdáleným příbuzným investora Warrena Buffetta a herce Brada Pitta, zatímco Palinová je vzdálená sestřenice prezidenta Franklina D. Roosevelta a princezny Diany.