Chile našlo Superstar – a má jich rovnou 33

Copiapó (Chile) - Ani po 69 dnech strávených pod zemí neztratil chilský horník Mario Sepulveda svůj smysl pro humor. Na denní světlo z dolu San José vyjel jako druhý – po Florenciovi Ávalosovi. Z dolu si jako suvenýr přivezl tašku s kamením, které pak rozdal záchranářům, a dokonce i chilskému prezidentovi Sebastiánu Piñerovi. Návrat havířů sleduje celý svět, Chile ovládla euforie vpravdě fotbalová: Lidé se na záchrannou operaci dívají v přímém přenosu na velkoplošných obrazovkách nejen v přilehlém městě Copiapó, ale i v hlavním městě Santiago de Chile. Podporu havířům vyjádřil i papež Benedikt XVI. na mši ve Vatikánu. Záchranu horníků sledujte živě na stránkách ČT24.

„Jsem velmi šťastný, že jsem na povrchu. Byl jsem si vždycky jistý, že se odtamtud dostanu, vždy jsem v to věřil,“ prohlásil Sepulveda, když vystoupil na zem a objal svou ženu. Právě tento čtyřicetiletý bavič podle expertů hodně pomohl s psychikou mužům uvězněným 625 metrů pod zemí. Stal se jakýmsi jejich duchovním vůdcem a byl jím až do konce: I do záchranné kapsle vstupoval se srdečným smíchem a svými typickými šaškárnami. Když vyjel na povrch, promluvil k médiím: Vyzval ke zvýšení ochrany práv horníků a požádal média, aby s ním jednala jako s dělníkem, a nikoliv jako s celebritou. „Prosím, nezacházejte s námi jako s hvězdami,“ prohlásil.

Mario Sepulveda:

„Byl jsem s Bohem a byl jsem i s Ďáblem. Prali se o mě a Bůh vyhrál.“

„Všichni budou čelit novinářům a mediální slávě,“ varoval chilský ministr zdravotnictví Jaime Manalich. „Ani jejich rodiny už nebudou takové jako byly před závalem.“

Signál chilské televize je pro jistotu zpožděn o půl minuty

Vysvobození horníků je nejen dramatické, poutavé a dojemné, ale i mediálně vděčné. Ústí záchranné šachty, z níž horníci vystupovali na povrch, blokoval před kamerami novinářů ochranný panel. Po hlasitých protestech ho policisté posunuli, ale novináři směli osvobozené horníky sledovat ze stanoviště vzdáleného až 90 metrů.

Možnost přímo zachytit první okamžiky horníků na svobodě měl jen vládní fotograf a kameraman chilské státní televize. Její signál byl navíc zpožděn o 30 vteřin pro případ, že bude zapotřebí zabránit úniku nežádoucích obrázků.

Horníci se dostávají nahoru přibližně v hodinových intervalech; cesta kapsle trvá asi 15 minut, přibližně stejně času zabere i stoupání na povrch. Další čas si vyžádá kontrola zařízení před každou cestou. Kromě horníků se ještě musí dostat zpět na povrch tři záchranáři, kteří za nimi sjeli kapslí dolů.

První zachráněný horník Florencio Ávalos:

„Je to boží zázrak.“

Dojetím plakali i otrlí novináři

V okamžiku, kdy Ávalos jako první horník vystoupil ze záchranné kapsle, ozvalo se houkání sirén, zvuk zvonu, hlučné troubení aut a zavládlo všeobecné veselí. Chi Chi Chi, Le Le Le, mineros de Chile," skandovali shromáždění lidé; k nebi vzlétly nafukovací balonky v národních barvách Chile a na přítomné se snesl déšť barevných konfet. Málokdo se ubránil silným emocím, slzy se objevily dokonce i v očích otrlých novinářů. „Země dnes porodila syna,“ prohlásil dojatý komentátor chilské státní televize.

Všichni vysvobození muži působí upraveně, jsou vybaveni speciálními brýlemi, které chrání jejich oči odvyklé dennímu světlu. Po krátkém setkání se svými nejbližšími absolvují lékařskou prohlídku a vrtulníky je odvážejí do nemocnice k zevrubnému vyšetření. Horníci si mohli vybrat, s kým se chtějí po výstupu na povrch jako první setkat. Většinou si vybírali manželky. Na povrchu je i jediný cizinec mezi horníky, Bolívijec Carlos Mamani. „Gracias, Chile!“ poděkoval dojatě za záchranu a smekl bílou ochrannou přilbu. „Nevím, jak Chile splatit tento dluh,“ prohlásil bolivijský prezident Evo Morales, který přijel k dolu krajana pozdravit.

Pořadí, v jakém budou horníky vytahovat:

1. Florencio Avalos
2. Mario Sepulveda
3. Juan Illanes
4. Carlos Mamani
5. Jimmy Sanchez
6. Osman Araya
7. Jose Ojeda
8. Claudio Yanez
9. Mario Gomez
10. Alex Vega
11. Jorge Galleguillos
12. Edison Pena
13. Carlos Barrios
14. Victor Zamora
15. Victor Segovia
16. Daniel Herrera
17. Omar Reygadas
18. Esteban Rojas
19. Pablo Rojas
20. Dario Segovia
21. Yonni Barrios
22. Samuel Avalos
23. Carlos Bugueno
24. Jose Henriquez
25. Renan Avalos
26. Claudio Acuna
27. Franklin Lobos
28. Richard Villarroel
29. Juan Aguilar
30. Raul Bustos
31. Pedro Cortez
32. Ariel Ticona
33. Luis Urzua

Zdravotní komplikace možná teprve přijdou

Byť horníci podle všeho celou dobu drželi spolu a byli a jsou v dobré náladě, podle psychologů se u nich ale může projevit posttraumatický stres, až budou zase všichni doma se svými nejbližšími. Hrozí jim také kožní poranění, migrény, světloplachost i postižení sluchu. Na světlo si budou muset zvykat i několik dní. Jsou navíc postižení oslabením svalů kvůli dehydrataci, nízkému příjmu potravy a také omezenému pohybu.

Stejně jako u hloubkových potápěčů i horníkům může hrozit nemoc z dekomprese, a to i když budou vystupovat relativně pomalu. Vystavení podzemním plynům, jako je oxid uhelnatý, se pak mohlo podepsat na vzniku kognitivních potíží, jako jsou výpadky paměti či problémy s vykonáváním základních úkonů. Podobné symptomy se mohou projevit během šesti týdnů nebo šesti měsíců. Podle chilských zdravotníků mají mnozí horníci kožní infekce, což není nijak překvapivé vzhledem k tomu, že je způsobují plísně, jimž se obzvláště dobře daří ve vlhku a na nemyté kůži.

Chilský ministr zdravotnictví Jaimé Mañalich:

„Jejich zdravotní stav je dost dobrý, viděli jsme zatím jen drobné potíže. Všichni mají po cestě vzhůru zrychlený tep a zvýšený tlak, to se ale zatím ve všech případech spravilo po krátkém odpočinku na lůžku, léky nebyly třeba. U všech jsme začali s programem rehydratace, a s podáváním vitamínů a solí.“

Chronologie záchrany prvních šesti horníků:

Horníci byli zavaleni pod zemí v dole na měď a zlato San José od 5. srpna. Strávili v něm do dneška 69 dnů, což je nejdelší doba, po kterou lidé přežili uvězněni pod povrchem.

04:12 SELČ (23:12 místního času) - „Nadešla hodina pravdy,“ řekl chilský prezident Sebastián Piňera záchranáři Manuelovi Gonzálezovi, jenž vstoupil do kapsle Fénix 2, aby se spustil dolů k horníkům a vysvětlil jim, jak se mají chovat při stoupání na povrch.

04:38 - Kapsle s Gonzálezem dorazila k horníkům, kteří se tak po 69 dnech setkali s prvním člověkem „z venku“.

05:11 - Na povrch vyjela kapsle s 31letým Florenciem Ávalosem, který se tak stal prvním zachráněným ze 33 zavalených horníků.

05:13 - Ávalos se objal s rodinou i s prezidentem Piňerou a zamířil do polní nemocnice, aby se podrobil prvním vyšetřením.

05:47 - Dolů k horníkům dorazil druhý záchranář Roberto Ríos.

06:14 - Na povrch se dostal druhý horník Mario Sepúlveda (39), objal se s manželkou a dětmi a pak s žertováním začal rozdávat kousky horniny ze svého nedobrovolného zajetí. Poté se obrátil k ministrovi důlního průmyslu se slovy „Dobrá práce, šéfe!“

06:27 - Pod zem k horníkům dorazil třetí záchranář Patricio Robledo.

07:10 - Na povrch vyjel třetí horník Juan Illanes Palma (51).

08:13 - Čtvrtý zachráněný horník Bolivijec Carlos Mamani Soliz (23) vystoupil na povrchu z kapsle, za potlesku se objal s manželkou Verónikou Quispeovou a pozdravil prezidenta Piňeru.

08:40 - Sepúlveda promluvil k tisku, ocenil práci záchranářů a řekl, že je pyšný na chilskou vládu, prezidenta a magnáta a mecenáše Leonarda Farkase. Vyjádřil též naději, že tato nehoda přinese hluboké změny pracovních podmínek horníků, a požádal veřejné mínění, aby se zachráněnými nejednalo jako s „artisty“.

09:15 - Na povrch se dostal pátý horník Jimmy Sánchez (19).

09:18 - Z místa odstartoval vrtulník s první skupinou zachráněných horníků směřující do nemocnice v Copiapó.

09:20-09:58 – Proběhla kontrola záchranné kapsle.

10:37 - Šestý zachráněný horník Osmán Araya (30) se v slzách objal s manželkou a rychle byl převezen do polní nemocnice.

(ČTK)

  • Druhý vysvobozený chilský horník Mario Sepulveda s rodinou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2021/202016.jpg
  • Chilané na velkoplošných obrazovkách sledují záchranu horníků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2021/202022.jpg
  • Florencio Avalos se po více než dvou měsících pozdravil se svými nejbližšími autor: ČT24, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2021/202006.jpg
  • Chilané u velkoplošných obrazovek sledují záchranu horníků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2021/202021.jpg
  • Záběry záchranné kapsle ze zasypaného dolu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2021/202018.jpg