Chytrá židle vás naučí sedět

Berlín - Tým německých vědců vynalezl židli, která svého majitele upozorní, když sedí příliš dlouho nebo v nevhodné pozici. Na první pohled vypadá tento kus nábytku obyčejně. Uvnitř je ale židle plná senzorů a moderní techniky. Díky tomu může vzniknout nová analýza pracovního rytmu a třeba i účelnější rozdělení přestávek ve škole i v práci.

Sedavý způsob života skýtá pohodlí, ale také choroby žil, bolesti zad a migrény. Úlevu má přinést chytrá židle. „Vypadá jako obyčejná židle, ale uvnitř je 8 senzorů - čtyři v sedadle a čtyři v opěradle. Monitorují, zda člověk sedí správně. Data pomocí bluetooth přenáší do počítače,“ popisuje vynálezce Risto Koiva.

Ten pak aktivitu lidského pozadí vyhodnocuje. Když člověk sedí chybně nebo příliš strnule, počítač spustí alarm a začne burcovat k pohybu - zvukem, který připomíná volání džungle. Varovný tón postupně zesiluje, ale nikdy nesmí obtěžovat.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Zdravotní židle se ale může stát i špionem. Nasbíraná data jsou věrným obrazem dění za dveřmi kanceláře. „Chytrou židli lze uplatnit především v kanceláři, ale jsou tu i jiné možnosti. Třeba během vyučování. Židle může odhalit neklid mezi žáky,“ uvažuje vedoucí skupiny vědců Thomas Hermann.

Vydáno pod