Koaliční síly prý zprostředkovávají jednání afghánské vlády s Tálibánem

Brusel – Koaliční síly v Afghánistánu usnadňují navazování kontaktů tamní vlády a na druhé straně velitelů povstaleckého hnutí Tálibán. Řekl to médiím v Bruselu vysoce postavený představitel Severoatlantické aliance, který si nepřál být jmenován. Kontakty jsou podle něj pořád ještě na samém počátku a není prý zatím možné je označovat za vyjednávání. Západní spojenci opakovaně slovně podpořili snahy o usmíření, které by ukončily devět let trvající válku. Tálibán ale v prohlášení zveřejněném na internetu popřel jakoukoli účast na jednání s vládou.

Nejmenovaný činitel aliance řekl, že některé rozhovory mezi vládou a Tálibánem už se uskutečnily v Kábulu, kam by se vůdcové Tálibánu neodvážili jet, kdyby neměli schválení NATO. Neuvedl ale žádná jména účastníků ani data a přesná místa jednání. 

AP přesto napsala, že jde o dosud nejurčitější vyjádření o roli NATO a USA v tajných jednáních, která údajně trvají už několik týdnů. Některé kontakty na vysoké úrovni s Tálibánem už přiznal i afghánský prezident Hamíd Karzáí, jehož vládu chce Tálibán smést. 

Podle amerických činitelů citovaných AP Spojené státy a NATO nepůsobí při jednáních jako prostředník, ale jen umožňují představitelům Tálibánu bezpečný průchod na ně. 

Karzáí o víkendu sdělil, že už určitou dobu vede tajné rozhovory s povstalci. „Nejde o oficiální kontakt na pevné adrese, ale o osobní neoficiální setkání, která se už určitou dobu konají,“ řekl. Tálibán to ale vehementně popírá.