Chilské důlní drama šťastně skončilo

Copiapó (Chile) – Počáteční beznaděj vystřídaly bujaré oslavy. Po šedesáti devíti dnech slaví Chile velký den, neboť před dnešní třetí hodinou SELČ (22. hodinou místního času) vysvobodili záchranáři z chilského dolu posledního zavaleného horníka. O dvě a půl hodiny později důl opustil i poslední ze záchranářů, kteří odjezdy horníků speciální kabinou organizovali. Lidé sledovali záchrannou operaci, která trvala dvacet dva hodin a třicet sedm minut, v přímém přenosu na velkoplošných obrazovkách nejen v přilehlém městě Copiapó, ale i v hlavním městě Santiago de Chile a oslavy zázraku neberou konce. Vyprošťovací operaci sledovalo i na dva tisíce novinářů z celého světa a televizní záběry v přímém přenosu vysílaly televizní stanice do mnoha zemí.

Posledním vytaženým horníkem byl předák směny Luis Urzúa. Dostál tak své povinnosti odejít jako poslední z pracoviště. Na povrchu jej mezi prvními objal a uvítal chilský prezident Sebastián Piñera. „Vítejte zpátky do života,“ řekl mu stejně jako předtím ostatním horníkům.

„Vítejte zpátky do života.“

Slova, jimiž prezident Sebastián Piñera vítal na povrchu vysvobozené horníky.

Poté, co tento šéf směny zavalených horníků vystoupil na povrch, zazpívali všichni přítomní sborově chilskou hymnu. Chilský prezident následně pronesl svůj poslední emotivní projev. Zdůraznil, že je hrdý na to, že je prezident země, která má takové syny, jako je 33 zachráněných horníků. „Chile už dnes není stejnou zemí jako před 69 dny,“ řekl prezident Urzúovi v souvislosti s tím, že záchranná akce sjednotila celou zemi a zdvihla jí sebevědomí. Především ukázala celému světu, že se Chile dokáže o své lidi postarat, řekl prezident.

Po Urzúovi opustilo důl i všech šest záchranářů, kteří organizovali evakuaci a byli pro horníky i velkou morální oporou. Sám fakt, že se za nimi spustili s pevným přesvědčením, že se opět dostanou nahoru, dával uvězněným havířům naději, odvahu a sílu pro cestu úzkou kapslí Fénix na povrch. Poslední ze šesti záchranářů Manuel González opustil zavalený důl po půlnoci místního času. Na kabinu čekal v podzemí 26 minut, za sebou nechal prázdný důl.

První důlní záchranná akce přenášená živě do celého světa

Záchranná akce, na níž se podílela i americká NASA, přišla odhadem na dvacet milionů dolarů; chilský stát uhradil dvě třetiny této částky, zbytek je podle prezidenta ze soukromých darů. Chile si díky ní udělalo velkou reklamu, když na ni po dobu posledních dvou měsíců byly upřeny zraky celého světa. Jde také o první záchrannou akci tohoto druhu, která byla přenášena v přímém přenosu, se záběry z podzemí při nastupování horníků do kabiny i z povrchu při jejich vystupování a vítání. Celou záchrannou akci mohli téměř 24 hodin živě sledovat i návštěvníci stránek www.ct24.cz.

Kabina Fénix 2 fungovala bezchybně a rychleji, než se čekalo. Vytahování horníků na povrch tak trvalo přesně 22 hodin a 39 minut, oproti původně plánovaným 48 hodinám. Celá akce i s vytažením záchranářů trvala něco přes 24 hodin.

Horníci byli zavaleni po ničivém zemětřesení

Pátého srpna otřáslo touto jihoamerickou zemí ničivé zemětřesení. V té době pracovalo v dole San José třicet tři horníků, kteří byli následně zavaleni sedmi set tisíci tunami skály. Záchranné práce se nedlouho po zavalení rozjely na plný plyn, avšak odborníci odhadovali, že operace bude trvat čtyři měsíce. Tak dlouho se nikomu pod zemským povrchem nepodařilo přežít.

Po sedmnácti dnech navázali záchranáři v chilském dole kontakt se zavalenými horníky. Chilský prezident Sebastián Piñera oznámil, že k 33 uvězněným horníkům, kteří uvázli asi sedm set metrů pod zemí, se podařilo dostat sondu. Ta se vrátila se vzkazem od horníků na kusu papíru. Všichni jsou naživu. Euforie zachvátila celou zemi.

Po několika týdnech usilovné práce se ve středu v 05:11 SELČ dostal na povrch 31letý Florencio Ávalos – první zachráněný horník. Záchranáři od té doby v pravidelných intervalech vytahovali úzkou šachtou jednoho muže za druhým. Jako poslední byl dnes v 02:56 SELČ vyvezen z podzemního vězení Luis Urzúa přezdívaný Don Lucho. Ten byl v podzemí velitelem, který si získal respekt všech horníků.

V celém Chile, kterému tak dala záchranná akce zapomenout na únorové katastrofální zemětřesení, panovalo celou dobu nadšení a euforie zřejmě ještě nějakou dobu potrvá. V hlavním městě Santiagu propukl již po vytažení prvního horníka koncert automobilových klaksonů, lidé skandovali „válečný“ pokřik normálně slýchaný na stadionech: „Chi! Chi! Chi! Le! Le! Le!“

Zdravotní komplikace možná teprve přijdou

Guy Adams, zpravodaj britského listu Independent

„Copiapó je důlní město a extrémně silní muži zde na náměstí pláčou.“

Podle psychologů se u havířů může projevit posttraumatický stres, až budou zase všichni doma se svými nejbližšími. Hrozí jim také migrény, světloplachost i postižení sluchu. Na světlo si budou muset zvykat i několik dní. Jsou navíc postižení oslabením svalů kvůli dehydrataci, nízkému příjmu potravy a také omezenému pohybu.

Může jim hrozit i nemoc z dekomprese, a to i když budou vystupovat relativně pomalu. Problémy s výpadkem paměti může způsobit i dlouhodobé vystavení podzemním plynům. Podle chilských zdravotníků mají mnozí horníci kožní infekce, což není nijak překvapivé vzhledem k tomu, že je způsobují plísně, jimž se obzvláště dobře daří ve vlhku a na nemyté kůži.

Všechny horníky na povrchu průběžně vítali členové rodin a vedle chilského prezidenta také jejich manželky. Po uvítání byli zachránění přepraveni k prvnímu lékařskému vyšetření a poté vrtulníkem převáženi do nemocnice. Tam je nyní pozorují lékaři, někteří už dnes půjdou domů.

Zdravotní stav horníků je v zásadě dobrý, dva z nich ale čeká naléhavá zubní operace s celkovou anestezií, uvedl ministr zdravotnictví Jaime Manalich. Oba horníci, jejichž jména ministr neuvedl, budou operováni ještě dnes kvůli „dost vážným ložiskům zubní infekce“. Jde ale o jediné případy zatím známých zdravotních potíží zavalených horníků, s výjimkou zápalu plic jednoho z nich, který je ale již několik dní léčen antibiotiky posílanými do zavaleného dolu. Pokud ale jde o vztahy mezi horníky pod zemí, ukazuje se, že zřejmě nebyly tak harmonické, jak se zpočátku zdálo.