Policie před demonstranty Akropoli neubránila

Atény - Řecká policie dnes zasáhla slzným plynem proti zhruba 150 státním zaměstnancům, kteří již ve středu uzavřeli vstup do aténské Akropole a zabarikádovali se tam. Podle tiskových agentur nebyl během zásahu nikdo zraněn. Průchod do Akropole ovšem dlouho otevřený nezůstal. Znovu ho uzavřeli sami stálí zaměstnanci Akropole, kteří se připojili k protestům svých kolegů z ministerstva kultury.

Stávkou trvající od středy protestující usilují o nevyplacenou mzdu za téměř dva roky. Když je policie začala rozhánět slzným plynem, postavili se na odpor. Pět demonstrantů proto muži zákona zadrželi. „Nikdo nebyl zraněn,“ uvedl očitý svědek zásahu.

Zaměstnanci řeckého ministerstva kultury ve středu ráno vyměnili u hlavní brány do Akropole zámek a uzavřeli ji. Následně se uvnitř zabarikádovali a prohlásili, že neumožní vstup turistům, dokud nebudou splněny jejich požadavky. U sebe měli transparenty s nápisy jako „24 měsíců bez výplaty“ a „Chceme smlouvy na dobu neurčitou“.

Na místo stávky dnes ráno pronikli postranním vchodem policisté ve speciálních oblecích a rozháněli demonstranty i přítomné novináře. Protestující na policisty volali: „Stávku nemůže vyřešit policie a násilí.“

Snaha policie ale přišla vniveč, když se k nespokojeným zaměstnancům ministerstva kultury připojili i stálí zaměstnanci Akropole. Protesty prý chtějí vyjádřit solidaritu se svými kolegy. V tuto chvíli nikdo netuší, jak dlouho bude památník uzavřen a zda bude stávka pokračovat i v pátek.

Turisté: Řecko si protesty podřezává krk

„Víme, že ti pracující mají na protest právo, ale není to fér vůči lidem, kteří sem jezdí z celého světa, aby si Akropoli prohlédli,“ zlobila se jedna španělská turistka, která krátce před policejním zásahem chtěla navštívit slavné antické památky na aténském pahorku.

„Mají dvě hlavní odvětví, turistiku a loďařství. Zdá se, že si chtějí podříznout vlastní krk, tohle jim turisty nepřivede,“ řekl na adresu Řeků turista Dave Walters z Arizony.

V uplynulých měsících čelilo Řecko řadě různých stávek, zpravidla proti úsporným opatřením socialistické vlády a proti reformám, k nimž se silně zadlužené Řecko zavázalo výměnou za finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu korun). Na přijetí pomoci se Řecko v květnu dohodlo s MMF a dalšími členy eurozóny.