Vítejte zpátky do života, vzkazuje celý svět horníkům

Santiago de Chile - Chile má za sebou bouřlivou noc plnou šampaňského a zpěvu. V Táboře naděje u dolu San José slavili záchranáři a příbuzní vyproštěných 33 horníků, kteří pod zemí strávili dlouhých 69 dní. Jejich záchranu v přímém přenosu sledoval celý svět. Vlajky celou noc vlály i v nedalekém Copiapu a pozadu nezůstalo ani hlavní město Santiago de Chile. Záchrannou akci sledovali spolu s celým světem i Chilané žijící v zahraničí. Na mnoha místech visely chilské vlajky, lidé se scházeli před televizory v restauracích. Chilské velvyslanectví ve Washingtonu dokonce umístilo před budovu velkoplošnou obrazovku.

Když bylo jasné, že záchrana běží podle plánu, přispěchaly s gratulacemi hlavy některých států. Blahopřáli prezidenti Kolumbie a Mexika, Barack Obama řekl, že odhodlání Chilanů zachránit horníky inspirovalo celý svět. „Děkuji všem lidem, kteří při záchraně pomáhali – Chilanům i ostatním. Děkuji týmu odborníků z NASA, americkým firmám, které půjčily vrtnou soupravu i inženýrovi, který přiletěl až z Afghánistánu, aby ji ovládal,“ prohlásil americký prezident.

Obama měl na mysli 40letého vrtného experta Jeffa Harta, který se v Chile stal novým hrdinou a prorazil poslední metr záchranného tunelu. Bydlí v Arvadě nedaleko Denveru, ale pracuje často v zahraničí. Byl povolán z Afghánistánu, protože byl nejlepší na vrtání větších děr se soupravou T130.

Drama chilských horníků tématem číslo jedna i v médiích

Před závalem byli chilští horníci neznámými dělníky hmoždícími se mezi kameny pod chilskou pouští, teď jsou z nich národní hrdinové a globální mediální hvězdy a jejich soukromý život se dostal pod reflektor veřejné pozornosti. Jejich život se změní a stanou se celebritami, konstatuje agentura Reuters.

Britský list The Guardian poznamenal, že drama chilských horníků a celosvětový zájem médií byl srovnatelný s mediálním popraskem v USA, který propukl v roce 1987 při záchraně batolete Jessiky McClureové ze studny. Osmapadesát hodin trvající akce si tehdy vysloužila celosvětovou pozornost - i následnou kritiku za „mediální cirkus“.

Hugo Moyano, obyvatel Santiaga de Chile:
„Je to zázrak, něco neuvěřitelného. Pro mě jsou to hrdinové.“

Carlos Barahona, Chilan žijící ve Washingtonu:
„Plakal jsem a nestydím se za to.“

Španělsky deník El Mundo na své internetové stránky umístil 33 černobílých portrétů horníků, které se postupně vybarvovaly, jakmile byl dotyčný vytažen na povrch, kam je provázel titulek Vítejte do života.

Australský tisk přizval coby odborníky na záchranu dva horníky, kteří před čtyřmi lety přežili dva týdny skoro kilometr pod zemí po závalu ve zlatém dole v Tasmánii. Todd Russell a Brant Webb vyšli z této události jako hrdinové, ale prohlásili, že jejich boj stále pokračuje. „Ti kluci v Chile to ze sebe musejí postupně dostat, protože jinak se to v nich bude hromadit. Stane se z toho časovaná bomba, která nakonec zničí jejich rodiny i je samotné,“ řekl Webb televizní stanici Sky News.

Jihoafrický server Times Live informoval o záchraně pod titulkem Svět zadržuje dech pro chilské hrdiny. Jeden z čtenářů pod článkem v diskusi napsal: „Jihoafrická vláda by si měla vzít příklad z tohoto úžasného úsilí… bez ohledu na náklady zachránit lidské životy. Tak by to mělo být. Všechna čest chilské vládě.“

Britský bulvární list The Sun překřtil druhého zachráněného horníka Maria Sepúlvedu podle oblíbené počítačové hry Super Mario a zopakoval tvrzení, že právě on byl mluvčím a bavičem skupiny, který mimo jiné „prosil záchranáře, aby jeho kolegům dolů poslali nafukovací pannu“.

  • Americký prezident Barack Obama blahopřeje chilským horníkům k záchraně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2023/202256.jpg
  • Velkoplošná obrazovka před chilskou ambasádou ve Washingtonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2023/202257.jpg
  • Chilané slaví záchranu svých horníků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2023/202254.jpg
  • „Mise skončila“, hlásí hrdě záchranáři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2023/202239.jpg
  • Mario Sepulveda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2021/202016.jpg