Rasmussen chce pro NATO vlastní protiraketovou obranu

Brusel - Šéf Severoatlantické aliance (NATO) Anders Fogh Rasmussen dnes na úvod bruselského zasedání ministrů zahraničí a obrany vyzval alianci k vybudování vlastní protiraketové obrany. Jednání má hlavně připravit dokumenty před listopadovým summitem aliance. Podle Rasmussena má NATO jeden klíčový cíl: ochranu občanů členských zemí Evropské unie.

Na jednání ministři, mezi nimiž jsou i Alexandr Vondra za resort obrany a šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, hovoří kromě zeštíhlení aliance a jejích velitelských struktur hlavně o novém strategickém rámci. Ten by měl alianci vymezit jasnější místo ve světě a také ji lépe připravit na nové hrozby, jako jsou terorismus či kybernetické útoky. Nedá se ale očekávat, že dnešní schůzka přijme nějaké zásadní rozhodnutí. O protiraketové obraně i o strategickém konceptu pro příští desetiletí by měli rozhodnout až šéfové států a vlád na vrcholné schůzce NATO, která se uskuteční 19. a 20. listopadu v portugalském Lisabonu.

„Musíme také rozhodnout, zda chceme, aby NATO bylo schopné bránit celou Evropu proti hrozbě raketových útoků,“ řekl generální tajemník. „Hrozba je zřejmá. Kapacity existují. A náklady jsou zvládnutelné,“ dodal s tím, že podle něj by NATO mělo mít protiraketovou obranu. „Obrana našich národů je tím, proč NATO existuje,“ podotkl.

Podle Schwarzenberga je nutné, aby se NATO konečně odhodlalo v rámci protiraketové obrany něco udělat:

„Poněvadž vývojem techniky obrana jistého teritoria dneska není možná bez protiraketové obrany.“

Náklady na rozšíření už budovaného protiraketového systému NATO, který by pokrýval celou Evropu, se odhadují na 200 milionů eur. Ty by měly být rozloženy do řady let a mezi 28 zemí bloku. Páteří by měl být americký systém, jehož budování pozměnila administrativa nového prezidenta Baracka Obamy, avšak celá protiraketová obrana by byla pod záštitou aliance.

NATO čeká dieta

Počet velitelů v Severoatlantické alianci se kvůli úsporným opatřením sníží ze současných více než 13 000 na necelých 9 000 lidí. Rozhodnutí má definitivně potvrdit listopadový summit aliance v Bruselu. „Severoatlantická aliance prochází takovou redukční dietou. Je to potřebné,“ podotkl Alexandr Vondra.

Zároveň by se měl snížit počet agentur aliance, které zajišťují například komunikaci či nákupy nejrůznějších věcí, ze 14 na tři. Česka se ale toto snižování nijak zvlášť nedotkne. „My žádné velitelství (ani agenturu) nemáme, takže ani o nic nemůžeme přijít,“ řekl Vondra s  tím, že i tak českou armádu čeká také určitá „dieta“. Tu by měl připravit tým pod vedením někdejšího náměstka šéfa NATO Jiřího Šedivého.