Zelenin dráždí žížalu bosou nohou

Moskva – Na pořádný průšvih si zadělal gubernátor ruské Tverské oblasti Dmitrij Zelenin. Když v Kremlu na slavnostní recepci na počest německého prezidenta Christiana Wulffa našel na talíři se salátem žížalu, nenapadlo ho nic lepšího, než ji vyfotit a vystavit na Twitteru. Velké kamarády si tím ale mezi ruskou vrchností neudělal. Poradce prezidenta Dmitrije Medvěděva pro zahraniční politiku Sergej Prichoďko se rozčílil a zalitoval, že gubernátory nelze odvolávat za stupiditu.

„I něco takového se stává v Alexandrovském sále. Spolu s hovězím podávají salát s živými žížalami,“ napsal ironicky 47letý gubernátor na webu a označil to za svérázný důkaz svěžesti pokrmu. Průšvihu už nezabránilo ani to, že své poznámky později smazal.

„Naštěstí se starám o zahraniční politiku. Měl bych ale určitě doporučit svým kolegům právníkům, aby do hodnocení činnosti gubernátorů zapracovali i článek o propuštění za stupiditu,“ prohlásil Prichoďko před novináři. Rozhodně prý ale všem doporučuje se dobře rozmyslet, než příště pozvou Zelenina na raut.

Tverský gubernátor si hraje s ohněm: Medvěděv před pár týdny s velikým rozruchem „pro ztrátu důvěry“ sesadil moskevského starostu Jurije Lužkova. Zelenin zastává funkci gubernátora od roku 2003.

Wulff, který je na návštěvě Ruska do pátku, s Medvěděvem jednal v úterý. Součástí cesty německého prezidenta je i návštěva Tveru, ležícího severozápadně od Moskvy, a zřejmě proto byl tamní gubernátor pozván i na úterní recepci do Kremlu.

Vydáno pod