V Liberci vyrůstá nový areál pro výzkum nanotechnologií

Liberec - V areálu Technické univerzity dnes začala stavba nového komplexu laboratoří. Dodavatelem objektu za více než 310 milionů korun je pražský Metrostav, který zvítězil ve veřejné soutěži. Stavba nového výzkumného centra je financována z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Moderní komplex laboratoří má sloužit pro technické obory a výzkum v oblasti nanotechnologií a nanomateriálů.

Areál bude stát v blízkosti Studentského náměstí v areálu univerzity na nevyužívaných pozemcích a částečně nahradí budovy staré kotelny. „Máme už za sebou demolici i většinu zemních prací,“ poznamenal Pavel Šrámek z Metrostavu. Moderní sedmipodlažní komplex by měl být dokončen v listopadu příštího roku. Pak bude podle rektora Zdeňka Kůse ještě třeba naplnit ho zhruba stovkou moderních přístrojů za desítky milionů korun, které už začala škola pro laboratoře nakupovat.

Stavbu laboratoří připravuje podle rektora univerzita už deset let. Projekt je jedním z osmi, které loni peníze z programu na výzkum a vývoj dostaly. Celý projekt za více než 800 milionů je rozložen do čtyř let. V první fázi se staví a pořizuje vybavení a zároveň nabíhá jeho výzkumná činnost. „Pak už si na sebe bude muset vydělávat a to nejen na mzdy zaměstnanců, ale i na nové přístroje. Odhadem bude muset ročně získat zhruba 100 až 150 milionů korun z různých zdrojů,“ dodal Kůs.

Nový pavilon je největší investicí v historii liberecké univerzity

Cílem projektu je zlepšit podmínky pro výzkum a vývoj, ale také pro studium. Univerzita díky němu získá i prostor k dalšímu rozvoji. Podle Kůse ale není jediný. Škola také připravuje výstavbu dalšího objektu G, který uzavře Studentské náměstí. Do toho by se měla přestěhovat fakulta přírodovědněhumanitní a pedagogická, která je dnes roztroušena v několika budovách. „Už jsme podali žádost o dotaci z programu Vývoj a výzkum pro inovace, zatím ale nemáme stavební povolení,“ dodal rektor.

Vizualizace nového komplexu Technické univerzity v Liberci
Zdroj: ČTK/TU v Liberci/Martin Šaml a Architektonická kancelář Technické u
Vydáno pod