Ptákům v Mexickém zálivu se po ropné katastrofě daří dobře

New Orleans – Ekologové po největší ekologické havárii v dějinách USA, kdy z havarovaného vrtu v Mexickém zálivu unikala ropa, prozkoumali postižené pobřeží. Zjistili, že zdejší ptactvo se s ropnou havárii vypořádalo překvapivě dobře, i když se stále objevují stopy ropného znečistění.

„Nakonec to nebylo tak hrozné, jak to mohlo být,“ zhodnotil dopad katastrofy na ptačí populaci Richard DeMay z úřadu, který sleduje divoká zvířata na louisianském pobřeží. Jeho slova potvrzují i ekologové z organizace National Audubon Society (NAS), kteří prozkoumali v září velkou část pláží a mokřadů na pobřeží Louisiany.

„Více než polovina pelikánů hnědých, které jsem viděl, byli ptáci narození letos,“ řekl Thomas Bancroft z NAS. „Nečekal jsem to,“ dodal. Pelikáni hnědí (Pelecanus occidentalis) jsou jedním ze symbolů Louisiany a ochránci životního prostředí se obávali o jejich osud, protože byli teprve v listopadu 2009 vyřazeni ze seznamu ohrožených druhů.

Ochránci napočítali na louisianském pobřeží celkem kolem 10 tisíc ptáků, z toho velká část byla mláďata. Jen tři ptáci byli zamazaní od ropy. Ekologové ale varují, že ještě není vyhráno. Na pobřeží se totiž stále objevují ropné stopy, které by mohly zvířatům uškodit. Není prý ani navíc jasné, zda se ropa nedostala i do potravního řetězce ptáků.

Od 20. dubna, kdy ekologická katastrofa v Mexickém zálivu vypukla, do července, kdy se podařilo únik zastavit, se do moře dostalo asi 800 milionů litrů ropy. Podle ochránců životního prostředí v důsledku toho uhynulo přes 6 100 ptáků. Ekologům se ale podařilo asi 2 000 ptáků zamazaných ropou od suroviny očistit a zachránit je.

Vydáno pod