Tři horníky z chilského dolu už pustili z nemocnice

Santiago de Chile - První tři ze 33 horníků osvobozených z chilského dolu San José už mohli odejít z nemocnice. Doma je čekaly desítky lidí a také televizní štáby. Obrovský zájem o nové chilské hrdiny přetrvává i v nemocnici, kde leží ostatní havíři. Podle lékařů se většině daří dobře, během dneška zřejmě propustí domů i další.

Trojice horníků opustila nemocnici ve voze obklopeném fotoreportéry a televizními štáby. Podle neoficiálních informací jsou propuštěnými bývalý voják a třetí vytažený Juan Illanes Palma, jediný cizinec mezi zavalenými a čtvrtý zachráněný, Bolivijec Carlos Mamani, a dvanáctý muž na povrchu Edison Peňa. 

Některé horníky už pustili z nemocnice domů (zdroj: ČT24)

Profily všech horníků najdete ZDE

„Třikrát denně procházejí různými testy a dostávají potřebné léky. Všichni na ně reagují, ale vývoj zdravotního stavu se někdy dá jen těžko předvídat,“ uvedla Paula Newmanová z nemocnice v Copiapó.

Edison Peňa

„Nedoufal jsem, že se ještě vrátím. Děkuji, že jste věřili, že jsme naživu.“

Společnost dělal horníkům v nemocnici i ministr pro důlní průmysl Laurence Golborne a prezident Sebastian Piňera. Ten na počest horníků připravuje na 25. října v hlavním městě oslavu. Horníci by si měli třeba zahrát fotbalové utkání proti těm, kteří se podíleli na jejich záchraně. Jak Piňera zažertoval, vítězové mohou bydlet v prezidentském paláci, poražení půjdou zpátky do dolu.

Dary pro horníky: iPod, peníze nebo fotbalové dresy

Až se vrátí horníci z nemocnice, mohou se těšit na hory dárků, které jim posílají lidé z celého světa. Jeden z chilských těžebních magnátů nabídl každému horníkovi šek na 10 tisíc dolarů (175 tisíc korun). Šéf společnosti Apple Steve Jobs každému poslal přehrávač iPod. Fotbaloví hráči z celého světa věnovali horníkům dresy, muži jsou pozvaní na zápas Realu Madrid nebo Manchesteru United. 

Zrelaxovat se budou moci během darovaných pobytů na Tchaj-wanu nebo v Řecku. Edison Peňa, vášnivý fanoušek Elvise Presleyho, se může zajet podívat do zpěvákova sídla Gracelandu. 

Victor Segovia, který psal v podzemí deník, dostal nabídku na 50 tisíc dolarů (870 tisíc korun) za exkluzivní práva ke svým záznamům. Horníci si ale založí společný fond a o výdělky se prý spravedlivě podělí všichni.